Deutschlandfunk stopt uitzendingen via de middengolf

De landelijke publieke Duitse radiozender Deutschlandfunk stopt op 31 december als één van de laatste radiozenders in Duitsland met haar uitzendingen via de middengolf.

Deutschlandfunk

Deutschlandfunk zendt momenteel nog uit via de middengolf middels een zestal middengolfzenders. Het gaat hierbij om krachtige middengolfzenders als Neumünster (1269 kHz / 300 kiloWatt), Heusweiler (1422 kHz / 400 kiloWatt) en Braunschweig (756 kHz / 200 kiloWatt). Een groot aantal van deze middengolfzenders zijn in de avond- en nachturen ook in Nederland te ontvangen. De publieke omroep stopt echter op 31 december rond 23.55 uur met de verspreiding van haar signaal via de middengolf. Deutschlandfunk zet in op digitale verspreiding via DAB+ en Internet. Deutschlandfunk is te ontvangen via het DAB+-kanaal op kanaal 5C dat een vrijwel landelijke dekking kent.

Weerbericht voor scheepvaart

Via de middengolfzender Neumünster (1269 kHz) werd ook elke dag een speciaal weerbericht voor de scheepvaart uitgezonden. Ook de uitzendingen komen per 31 december te vervallen. Deutschlandfunk blijft het speciale weerbericht aanbieden via haar website en de themazender Dokumente und Debatten dat via DAB+ is te ontvangen. Zusterstation Deutschlandradio Kultur stopte in september 2013 al met haar uitzendingen via de middengolf.

Duitsland

Andere omroepen hebben het voorbeeld van Deutschlandfunk al gevolgd. Zo stopte dit jaar de Westdeutscher Rundfunk (WDR) en Bayerischer Rundfunk met hun uitzendingen via de middengolf. In 2016 zijn er alleen nog enkele middengolfzenders van de Amerikaanse legerzender AFN Europe in de lucht. Het is de verwachting dat deze middengolf-uitzendingen in de loop van 2016 worden gestaakt.

Deutschlandfunk heeft een speciale website in de lucht gebracht om haar luisteraars te wijzen op de alternatieve ontvangstmogelijkheden. Deutschlandfunk is in een groot deel van Oost Nederland te ontvangen via DAB+ (kanaal 5C) en wereldwijd via Internet.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=1eg8JGvDraI

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.