Digitale ethernetwerk landelijke radiozenders gelanceerd

digitalradioMet het toevoegen van Arrow Classic Rock en Q-Music Non-Stop is het digitale radiopakket van de landelijke commerciële radiozenders via DAB+ compleet.

Vandaag is het pakket officieel gelanceerd onder de naam ‘Digital Radio +’. Via het DAB-netwerk van de landelijke commerciële radiozenders en Publieke Omroep (NPO) zijn in totaal 27 radiozenders te ontvangen. De commerciële radiozenders hebben een vrijwel landelijk bereik en zenden uit in de nieuwe DAB+-norm. De NPO zendt al een aantal jaar uit via de verouderde DAB-norm. Dit pakket is in de Randstad en delen van Gelderland, Noord-Holland en Noord-Brabant. De komende maanden wordt het bereik van het digitale pakket van de NPO uitgebreid zodat in grote delen van Nederland ontvangst mogelijk wordt. Ook stapt de NPO over op de nieuwe DAB+- norm.

Het digitale etheraanbod van de landelijke commerciële en publieke radiozenders wordt onder de naam ‘Digital Radio+’ onder de aandacht van het publiek gebracht. Hiervoor is ook een speciale website in de lucht gebracht: http://www.digitalradio.nl.

“Radio is het meest geconsumeerde medium van Nederland. Een Nederlander luistert gemiddeld 3,5 uur per dag. Etherradio is gratis beschikbaar, wat een groot voordeel is ten opzichte van andere media die een steeds hogere prijs vragen aan de consument.”, zegt Jan Westerhof, directeur NPO Audio. “Digital Radio+ is een volgende stap in de ontwikkeling van het medium radio. Met Digital Radio+ luister je naar 26 radiostations; de bekende  grote zenders èn gespecialiseerde radiostations zoals Radio 6 Soul & Jazz en Radio Maria, zenders die al dan niet op de FM en AM te ontvangen zijn.  Het levert keuzevrijheid, gemak, constante kwaliteit en is energiezuiniger. Digital Radio+ is radio anno nu.”

“We willen meer luisteraars bereiken en de luisteraars beter bedienen. Digital Radio+ biedt 100% bereik, storingsvrij, in heel Nederland, met groot bedieningsgemak en veel meer keuze voor de luisteraar”, zegt Philip Alberdingk Thijm, directeur Sky Radio Group namens de commerciële radiostations. “Bij televisie is digitaal kijken inmiddels geïntegreerd in de samenleving. Innovatie van de ether is efficiënt, praktisch en logisch. Digital Radio+  gaat ons bereik vergroten en is wat mij betreft de opvolger van de FM.”

Radiostations die via Digital Radio+ te ontvangen zijn:

  • Zenders van de Nederlandse Publieke Omroep (kanaal 12c) : Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz, FunX, 24Nieuws en Top 2000. 
  • Commerciële radiostations (kanaal 11c) : Sky Radio, 538, Q-Music, Classic FM, Radio Maria, Slam!FM, Radio Veronica, 100%NL, Sky Radio Lovesongs, Efteling Radio, Juize, Radio 10, Radio Maria, Sublime FM, Sublime You, Q-Music non stop, BNR Nieuwsradio, Arrow Classic Rock

BG Radio
In alle communicatie rond het radiopakket van Digital Radio Plus ontbreekt de radiozender BG Radio. Deze Bulgaarse radiozender maakt ook onderdeel uit van het pakket met commerciële radiozenders op kanaal 11C en maakt gebruik van de restcapaciteit van Radio 10 dat onderdeel uitmaakt van het concern achter 100 % NL. Hoogstwaarschijnlijk is de radiozender BG Radio een tijdelijke vulling van deze restcapaciteit. De landelijke commerciële radiozenders met een FM-etherpakket zijn verplicht om per vandaag naast hun eigen radiozender ook een tweede radiozender door te geven.