“Digitaliseringsplan VCR leidt tot versnelde digitalisering radio”

Het opgestelde digitaliseringsplan van de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) leidt tot een versnelling van de digitalisering van de radio in Nederland. Dit concludeert de Kwink Groep, die in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, onderzoek gedaan naar het digitaliseringsplan van de landelijke commerciële radiozenders.

Plan

De landelijke commerciële radiozenders hebben een plan ingediend om de dekking van DAB+- verder te verbeteren. Zo wordt de outdoor dekking in dit plan vergroot van 95% naar 97% en de indoordekking wordt zelfs verbeterd van 40% naar 65%. Met het digitaliseringsplan lijken de landelijke commerciële radiozenders te voldoen aan een belangrijke voorwaarde voor hun etherfrequenties tot en met augustus 2022.

“Investeringen intensiveren”

“Kwink is van oordeel dat het digitaliseringsplan van de VCR voldoende aanknopingspunten bevat om aannemelijk te maken dat de landelijke commerciële radio-omroepen bij een verlenging de investeringen in DAB+ op korte termijn zullen continueren en op korte termijn ook zullen intensiveren”, aldus het ministerie van Economische Zaken in het Ontwerpbesluit voor het verlengen van de etherfrequenties voor landelijke commerciële radiozenders.

Steunzenders

De exacte inhoud van dit digitaliseringsplan is nog niet bekend. Wel zijn er vorig jaar presentaties getoond waarin de dekking na uitvoering van het digitaliseringsplan is weergegeven. Bij het plan worden de uitzendvermogens van een groot aantal steunzenders verhoogd en worden er nieuwe steunzenders in gebruik genomen. Zo zouden er steunzenders voor het landelijke commerciële DAB+kavel op kanaal 11C worden geplaatst in Alphen aan den Rijn, Jirnsum, Hengelo, Zwolle, Amersfoort en Eindhoven.

Veilen

Onderzoeksbureau Kwink geeft in haar advies ook aan dat wanneer de overheid zou kiezen om de ethervergunningen voor commerciële radiozenders te gaan veilen de investeringen in digitale radio via de ether zullen worden teruggebracht: “In geval er wordt gekozen voor een veiling, de investeringen zullen staken teneinde reserves op te bouwen ten behoeve van de veiling. Daarnaast zal na een veiling een hernieuwde opstartperiode van investeringen mogelijk nodig zijn. Een nieuwe verdeling van de vergunning zal dan ook zeer waarschijnlijk er toe leiden dat de voorgenomen en benodigde investeringen stil komen te liggen.”

Momentum

Ook wat het bereiken van de luisteraars betreft, is het van belang om het gecreëerde momentum nu niet te verliezen, maar juist te bestendigen. Ook Kwink geeft dit aan: “Hernieuwde verdeling als gevolg waarvan bekende zenders kunnen worden opgevolgd door onbekende zenders, kan het proces van vertrouwd raken met de eigen (digitale) programma’s doen stagneren. De basis voor het vertrouwen van de luisteraar richting overstap naar digitale radio is wel gelegd, maar moet nog uitgebouwd worden naar een steviger fundament.”, aldus Kwink.

Foto:

Dekkingskaartjes zoals getoond tijdens IBC over toekomstige DAB+-dekking landelijke commerciële radio. (via FMTV)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.