Documentaire ‘Voetbal is Oorlog’ over Achilles ’29 op NPO 2

Vanavond is om 20.25 uur de documentaire ‘Voetbal is Oorlog’ te zien in het programma 2DOC op NPO 2. De documentaire gaat over de voetbalclub Achilles ’29.

Voetbalfamilie

De documentaire draait rond de voetbalfamilie Derks die alles riskeerde om van de ándere helft van het dorp te winnen. Het leidde tot het drama van Achilles ’29, de eerste
amateurclub die naar de Jupiler League promoveerde.

Betaald voetbal

Achilles ‘29 uit Groesbeek is al jaren een topclub in het amateurvoetbal. De laatste jaren overtreffen ze zelfs De Treffers, hun grotere broer en concurrent in het bouwvakkersdorp. Wanneer de club in 2014 via een pilotproject kan promoveren naar het betaalde voetbal, neemt het de uitdaging aan. Volgens de vijf rivaliserende clubs in het dorp is dat te hoog gegrepen. Achilles trekt immers te weinig publiek en heeft al forse schulden.

Ten strijde

Desondanks trekt de club, onder aanvoering van de ambitieuze familie Derks ten strijde. Ze gaan hun Achilles, al bijna honderd jaar spelend op hun landerijen, nu definitief op de kaart zetten. Met het gevaar dat hun ambitie de club naar de ondergang kan leiden. Maar dat risico nemen ze. En dat wordt in Groesbeek met argusogen gevolgd.

Hans Heijnen

De documentaire ‘Voetbal is Oorlog’ is geregisseerd door Hans Heijnen en vanavond om 20.25 uur te zien op NPO 2. De documentaire is na afloop ook terug te zien via NPO Start. De documentaire is deze week ook te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Video:

Sociale media:

https://twitter.com/DominiquePichel/status/1045771277435310080