Duitse versie ‘Utopia’ van de buis

De Duitse commerciële televisiezender Sat.1 stopt met Newtopia, de Duitse variant van het Talpa-programma Utopia. Aanstaande vrijdag is de laatste aflevering te zien op de Duitse televisiezender Sat.1. De livestreams via Internet zijn inmiddels al uit de lucht gehaald. Dit hebben Sat.1 en de Duitse producent, Talpa Germany, vandaag bekend gemaakt.

De Duitse versie van Utopia startte op 22 februari 2015 met 15 deelnemers en trok bij de eerste aflevering ruim 3 miljoen kijkers. De laatste tijd waren de kijkcijfers teruglopen tot ongeveer 1 miljoen kijkers.

Opspraak

In april jongstleden kwam met programma ‘Newtopia –  Vollkommenes Glück oder totales Chaos? in opsraak. Een productiemedewerker van Talpa ging toen het gesprek aan met de deelnemers van Newtopia. De medewerker vertelde de bewoners wat ze allemaal konden gaan doen op het terrein. Kijkers reageerden hierop door te zeggen dat het programma misschien deels is gescript en sommigen noemen het nu zelfs ‘Faketopia’. De medewerker in kwestie is toen van het programma gehaald.

Verenigde Staten

Duitsland is het tweede land waar Utopia van de buis wordt gehaald. Eerder stopte FOX in de Verenigde Staten al met het televisieprogramma van John de Mol’s Talpa. In Nederland wordt Utopia sinds 31 december 2013 uitgezonden door SBS6. Ook in Turkije wordt het programma uitgezonden.

In televisieprogramma Utopia verblijft een groep van 15 mensen op een afgesloten terrein dat is uitgerust met camera’s, zodat ze voortdurend door de kijkers kunnen worden gevolgd. De inwoners van Utopia hebben verschillende vaardigheden, levensvisies en gewoonten. Ze moeten min of meer in eigen levensonderhoud voorzien.