Duitsland: 10 procent huishoudens heeft DAB+-radio

In Duitsland bezit inmiddels 10 procent van de huishoudens een DAB+-radio. In 2013 was dit nog 4,5 procent van de huishoudens. Deze cijfers zijn bekend gemaakt op de techniekbeurs IFA in het Duitse Berlijn. Uit de cijfers blijkt ook dat inmiddels 1,9 miljoen auto’s in Duitsland zijn uitgerust met DAB+-ontvangst. Toch is DAB+-ontvangst in de auto ook in Duitsland vaak alleen verkrijgbaar als extra optie op de standaarduitrusting van de auto.

DeutschlandRadio breidt netwerk uit

DeutschlandRadio heeft vandaag aangekondigd dat het DAB+-netwerk van het landelijke multiplex op kanaal 5C verder wordt uitgebreid. In de zomer van 2016 moet het landelijke DAB+-netwerk qua dekking even goed zijn als de huidige FM-dekking van DeutschlandRadio. Tot en met 20 oktober worden er nieuwe steunzenders in de lucht gebracht in Löbau (Sachsen), Aurich (Niedersachsen) en Cottbus (Brandenburg). Voor eind 2015 moeten er dan nog eens 24 extra steunzenders in de lucht worden gebracht.

DAB+ dekking DeutschlandRadio gelijk aan FM

Eind 2016 moeten er voor het landelijke DAB+-netwerk 110 steunzenders in de lucht zijn. Daarnaast worden bestaande steunzenders uitgerust met meer vermogen. Eind 2016 biedt DeutschlandRadio met dit netwerk voor 90 procent van de Duitsers outdoor ontvangst en 80 procent van de Duitsers kan het multiplex ook indoor ontvangen.

Landelijke DAB+multiplex

DeutschlandRadio zendt in Duitsland uit met de radiozenders DeutschlandFunk, Deutschlandradio Kultur, DWissen en Dradio Dokumente und Debatten. DeutschlandFunk en Deutschlandradio Kultur zijn alleen te ontvangen via FM. Via DAB+ en Internet zijn daarnaast ook de radiozenders DWissen en Dradio Dokumente und Debatten te ontvangen. Via het landelijke multiplex zenden ook commerciële radiozenders uit als Energy, ERF Plus, Radio Horeb, Schlagerparadies en Sunshine Live.

Livestreams van de radiozenders van Deutschlandradio vind je hier.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.