Duitsland vanaf 2019 geheel over op DVB-T2

Duitsland zal in 2019 voor het uitzenden van digitale televisie via de ether geheel overstappen op de nieuwe uitzendnorm DVB-T2. DVB-T2 is een efficiëntere uitzendnorm waardoor er minder frequentiecapaciteit nodig is en de norm biedt de mogelijkheid om uit te zenden in HD-kwaliteit. Voor de ontvangst van DVB-T2 is wel een nieuwe ontvanger nodig die overweg kan met de nieuwe norm.

Digitenne

In Nederland zendt Digitenne nog uit in de DVB-T standaard en heeft eigenaar KPN nog geen plannen om over te stappen naar DVB-T2. In Duitsland gaat deze transitie de komende jaren wel plaatsvinden. Vanaf 2016 worden er een aantal kanalen uitgezonden in DVB-T2-norm en vanaf 2019 worden de uitzendingen in de oude DVB-T-standaard gestaakt.

60 kanalen in HD-kwaliteit

Afhankelijk van de regio kunnen onze Oosterburen tot 60 kanalen in HD-kwaliteit bekijken vanaf 2016 via DVB-T2. De televisiezenders van de publieke omroepen zijn gratis te zien. Voor de commerciële televisiezenders zal een bijdrage van rond de 10 euro per maand worden gevraagd. In de huidige situatie zijn alle televisiekanalen (zowel publieke- als commerciële televisiezenders) nog gratis te zien.

2019 geheel in DVB-T2

Momenteel vinden er in een aantal regio’s in Duitsland al testuitzendingen plaats in de DVB-T2-norm. Zenderexploitant Media Broadcast verwacht dat tijdens het EK Voetbal in 2016 de eerste HD-uitzendingen via DVB-T2 in een groot aantal regio’s in Duitsland te zien zullen zijn. In 2017 zal het netwerk verder worden uitgebouwd. Eind 2018, begin 2019 zullen de uitzendingen in de oude standaard, DVB-T, worden gestaakt. De vrijgekomen frequentieruimte zal worden ingezet voor mobiele communicatie.

Nederland

In Nederland heeft de overheid een internetconsultatie gestart over de toekomst van digitale televisie via de ether (Digitenne) en de eventuele uitrol van DVB-T2. Ook in Nederland zijn er plannen om een gedeelte van het frequentiespectrum voor digitale televisie via de ether te gaan inzetten voor mobiele communicatie.