‘Dutch Release Team’ zwijgen opgelegd door Stichting BREIN

Stichting BREIN heeft het ‘Dutch Release Team’ het zwijgen opgelegd. ‘Dutch Release Team’ maakte Nederlandse tv-series en films beschikbaar op onder andere torrentwebsites.

Inbreuk auteursrecht

Drie kopstukken van het ’team’  moeten hun inbreuken op het auteursrecht stoppen op straffe van een boete van 2.000 euro per dag of per upload met een maximum van 50.000 euro, aldus een ex parte uitspraak van de Rechtbanken in Noord-Holland en Limburg.

“De drie modereerde niet alleen op een onrechtmatige website waar ze hun nieuwste uploads bespraken en aanbevolen, maar waren ook actief bezig met uploaden van inbreukmakende content via torrents door deze torrents te plaatsen op onder andere KickAssTorrents en The Pirate Bay.”, aldus Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) .

Ex parte

Bij een ex parte uitspraak van de rechter hoeft de gedaagde partij niet aanwezig te zijn en te worden opgeroepen bij de zitting. Een ex parte geschil biedt uitkomst wanneer een inbreuk dreigt en een kort geding procedure te lang duurt. De rechter wijst het verzoek toe wanneer er daadwerkelijk sprake is van inbreuk en het om een spoedeisende zaak gaat. Een zaak is spoedeisend wanneer het uitstel van maatregelen onherstelbare schade zou aanrichten.

Schikken

Alle drie de kopstukken van ‘Dutch Release Team’ hebben er inmiddels voor gekozen met BREIN te schikken. Ze hebben hun torrents van KickAssTorrents verwijderd, betalen een schikkingsbedrag, hebben informatie gegeven over andere leden van de releasegroep die ook zullen worden aangesproken en hebben een onthoudingsverklaring ondertekend.

BREIN

Stichting BREIN is een private Nederlandse organisatie die zich inzet tegen inbreuken op intellectuele eigendomsrechten van auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video en software. BREIN zegt on- en offline te zoeken naar piraterij en zegt voorlichting te geven over piraterij. De directeur van Stichting BREIN is Tim Kuik.

Eerste half jaar 2015

BREIN heeft onlangs cijfers gepubliceerd over haar activiteiten in het eerste half jaar van 2015. BREIN verkreeg deze periode twaalf ex-parte rechterlijke bevelen tegen beheerders van illegaal digitaal aanbod, vijf betreffende films en series, twee betreffende boeken (een daarvan op Facebook), twee betreffende games (waarvan een ook ombouw van consoles), een muziek en twee gemengd films, boeken, muziek en games. Vijf van de bevelen betroffen grote uploaders, vier voor bittorrent en een voor usenet. Een bevel betrof een belangrijke moderator voor een van de grootste illegale bittorrent sites.. Met deze partijen zijn schikkingen getroffen of lopen onderhandelingen. Wanneer geen schikkingen bereikt worden, volgen verdere juridische procedures.

BREIN haalde het eerste half jaar 128 illegale sites offline, de meeste daarvan via diens Nederlandse hosting providers. De meeste daarvan betreffen bittorrent sites (22), streaming sites (37), zogenaamde link-farms (64) voor illegale bestanden die van cyberlockers gestreamd of gedownload kunnen worden en indexers voor illegaal aanbod op usenet (5).  Zeven van de sites betroffen Popcorn Time, de twee grootste daarvan vluchtten naar het buitenland alwaar andere auteursrechthandhavers het stokje overnemen

Meer informatie over BREIN vind je via: http://www.anti-piracy.nl/

2 reacties

  1. Waar is de Nederlandse vindingrijkheid gebleven? Gewoon even opsturen naar een land waar BREIN een onbekend fenomeen is. Dat is wat The Pirate Bay zo sterk maakt!

  2. Brein is even reëel als de Romeinse keizer Caligula, toen hij de oorlog verklaarde aan de zee en deze met een zwaard aanviel.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.