EBU: Nederland boekt goede vooruitgang met DAB+

Nederland maakt goede vooruitgang bij de ontwikkeling van digitale radio via de ether (DAB+). Dit schrijft de EBU in haar ‘Market Report Digital Radio 2016’.

Ontwikkeling digitale radio

De EBU (European Broadcasting Union) laat in dit rapport zien hoe de ontwikkeling van digitale radio via de ether in de diverse Europese landen zich ontwikkelt. Hierbij wordt gekeken naar het aanbod via digitale ether radio, de technologie, de eventuele overgang van FM naar digitaal, de regulering vanuit de overheid, de communicatie richting de luisteraars en de ontwikkeling van de digitale ontvangstapparatuur.

Digital Embracers

De organisatie maakt een onderscheid in de ontwikkeling van DAB+ in de diverse landen in ‘digital leaders’, ‘digital embracers’ (omarmers), ‘digital newbies’ en ‘wait-and-see’ (afwachtende houding). Nederland is samen met Duitsland onder het kopje ‘digital embracers’ geplaatst. Landen als Groot Brittannië, Noorwegen, Denemarken en Zwitserland worden als ‘digital leaders’ gezien terwijl landen als Zweden, Oostenrijk en Spanje onder het kopje ‘wait-and-see’ worden geplaatst. Landen als België, Frankrijk en Italië zijn volgens de EBU ‘newbies’ op het gebied van digitale radio.

Veelbelovend

Volgens de Europese organisatie is de ontwikkeling van digitale radio in Nederland veelbelovend. De EBU is positief over de samenwerking tussen alle belanghebbenden zoals radiozenders, fabrikanten en overheid. Volgens de EBU was medio 2015 2% van de totale luistertijd naar radio via een DAB+-apparaat. Dit aandeel ligt nog veel lager ten opzichte van andere luistermethoden zoals Internet (15%), kabel (24%) en de FM (54%). Dit is volgens de organisatie logisch aangezien DAB+ pas sinds eind 2013 goed van de grond is gekomen in Nederland.

Het gehele rapport is te vinden via de website van de EBU.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.