EBU viert 60e verjaardag Songfestival

afstandsbedieningDe European Broadcasting Union viert de 60e verjaardag van het Eurovisiesongfestival met een groots opgezette show met optredens en archiefbeelden. Graham Norton van Britse openbare omroep BBC en Petra Mede uit Zweden presenteren de show die wordt opgenomen in Londen. De NPO zendt de show niet uit maar de Vlaamse openbare omroep VRT wel. Vanavond op VRT Eén om 20.45 uur.

Het Eurovisiesongfestival viert dit jaar de zestigste verjaardag van het event. België is een van de zeven landen die er al van bij de eerste editie in 1956 bij was. De jubileumuitzending brengt een mix van Songfestivalklassiekers en opvallende acts uit het recente verleden. Het presentatieduo bestaat uit Graham Norton van de BBC en Petra Mede, de Zweedse die de liedjeswedstrijd in 2013 presenteerde. Peter Van de Veire geeft tussen de optredens door commentaar bij de archiefbeelden: ” Het Eurovisiesongfestival is als de jurk van Eva Daeleman tijdens haar omroepbeurten: iedereen heeft er een mening over. Je bent voor of je bent tegen. Maar het blijft beroeren”, aldus Van de Veire.

Onder anderen Conchita Wurst, Emmelie De Forest, Lordi, Johnny Logan, The Olsen Brothers, Anne-Marie David en Dana International zullen het beste van zichzelf geven tijdens het programma.

Het Grote Songfestivalboek
Eind vorige maand is ‘Het Grote Songfestivalboek‘ gepresenteerd; een boek vol opzienbare verhalen en leuke weetjes over het Songfestival. De auteurs Richard van de Crommert en Dave Boomkens hebben met het boek een compleet overzicht gemaakt over 60 jaar Songfestival. Verhalen als het mysterie rondom de pakken van De Toppers die het plots begaven en over de moeder van Joan Franka die boos was dat Jan Smit zei dat Joan niet al te zuiver zong staan beschreven in het verhaal. “We hebben talloze oud-deelnemers, delegatieleden en andere betrokkenen gesproken om tot dit boek te komen”, aldus Dave Boomkens.