EC heeft bedenkingen bij openstellen Belgische kabel

coaxkabelNeelie Kroes, Eurocommissaris voor Digitale Agenda, heeft bedenkingen bij het voornemen van de Belgische telecomregulators om de coax- en kopernetwerken helemaal open te stellen voor alternatieve operatoren. Dit bericht de website Datanews.be vandaag op haar website. De Europese Commissie vraagt de vier Belgische regulators (BIPT, CSA, Medienrat en VRM) om hun plan verder te staven en zorgvuldig na te gaan wat de impact van extra regulatie precies kan zijn op de concurrentie in de markt.

De Commissie heeft kritiek op de marktstudie die aan het nieuwe regulatorische plan vooraf ging. Ze vraagt de regulatoren nu “om beter rekening te houden met de marktontwikkelingen in het licht van nieuwe spelers op de markt, de trend naar multi-play, de convergentie tussen breedband en broadcasting, en de voorgestelde regulering rond Belgacom” (die andere partijen zou moeten toelaten om zowel breedband- als iptv-diensten over het netwerk van Belgacom aan te bieden).

Opmerkelijk in het document is nog de uitdrukkelijke vraag van de Europese Commissie aan de regulators “om beter te verantwoorden waarom kabeloperators een reselleraanbod voor de analoge televisiekabel moeten uitwerken, gezien het afnemende belang van analoge televisie”. Even verderop wordt de Commissie nog concreter en vraagt ze onomwonden om “de voorgestelde verplichting te verantwoorden om Belgacom toegang te geven tot de kabel, aangezien Belgacom vrij succesvol zijn eigen iptv-aanbod uitgewerkt en al sterk vertegenwoordigd is in de naburige telecommarkten.”

Daarmee lijkt de Commissie helemaal op één lijn te liggen met Telenet. Eind februari trok Telenet-ceo Duco Sickinghe nog van leer tegen de regulering van de kabelmarkt, waarin hij soortgelijke argumenten aanhaalde.