Eenmalige kosten FM-kavel Radio Veronica € 8 miljoen lager

Radio Veronica moet voor het gebruik van haar FM-kavel over de periode 2011 tot en met heden eenmalig een kleine 13 miljoen euro betalen. Dit bedrag is bijna 8 miljoen euro minder dan in 2011 is bepaald. Dit blijkt uit informatie van de consultatie van dit voorstel van het ministerie van Economische Zaken

Rechtszaak

Diverse commerciële radiozenders waren bij het CBb (College van Beroep voor het bedrijfsleven) in beroep gegaan. De vergunninghouders vonden het bedrag dat zij voor de verlenging van hun vergunning moesten betalen te hoog. In 2003 zijn de radiofrequenties voor de commerciële radio geveild. De verschillende genres werden onderverdeeld in kavels, zoals nieuws, popmuziek en klassieke muziek. Sky Radio bemachtigde de zendvergunning voor kavel A2. De vergunning was geldig tot 1 september 2011. Sky Radio zendt op kavel A2 uit onder de naam Radio Veronica. Kavel A2 is een geclausuleerde kavel, dat wil zeggen dat de kavel programmatische beperkingen kent. Kort gezegd moet op kavel A2 op bepaalde tijden ‘gouwe ouwe’ popmuziek worden uitgezonden.

Eenmalige bijdrage

Op 21 april 2011 verlengde de minister van Economische Zaken de FM-vergunning van Sky Radio tot 1 september 2017 onder oplegging van een eenmalige bijdrage van € 20.385.000,-. De hoogte van die bijdrage is vastgelegd in een algemeen verbindend voorschrift (de Regeling eenmalig bedrag) en is gebaseerd op een waardebepaling door SEO Economisch onderzoek, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

CBb vernietigde vergunning

Het CBb vernietigde begin vorig jaar de vergunning voor kavel A2 voor zover het gaat om de opgelegde eigen bijdrage van € 20.385.000,-. Het onderzoek naar de waarde kent voor wat betreft kavel A2 naar het oordeel van het CBb een wezenlijk gebrek. Er is geen rekening gehouden met de clausulering die geldt voor kavel A2 en die een waarde drukkend effect kan hebben. Andere radiozenders werden later in het ongelijk gesteld door het CBb.

Voorstel

Uit informatie van de consultatie voor het vaststellen van een nieuwe eenmalige bijdrage blijkt nu dat er niet eenmalig € 20.385.000 betaald moet worden voor dit kavel over de periode 2011 tot en met september 2017 maar € 12.720.000. Voor de nieuwe berekening van dit bedrag is wederom gebruik gemaakt van en waardebepaling door SEO Economisch onderzoek en het Instituut voor Informatierecht (IViR) maar is wel een andere methodiek toegepast, aldus het ministerie. De regeling ligt tot en met half november ter consultatie. Betrokken partijen kunnen dan hun mening geven over het voorstel.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.