Eerste ‘Boekenweek Festival’ van start bij de NPO

Diverse publieke radio-en televisiezenders hebben het initiatief genomen voor het eerste NPO Boekenweek Festival in het kader van de 81e Boekenweek, die tot en met 20 maart wordt gehouden.

Samenwerking tussen televisie en radio

Kenmerkend voor dit Festival is de innige samenwerking tussen TV en radio. Zo mondt de jaarlijkse Boekenweek Schrijfwedstrijd van de publieke omroep uit in een reeks met elkaar verbonden radio- en TV-programma’s. De vijf winnende schrijvers zijn tijdens het Festival te zien op NPO 2 in het VPRO-programma Iedereen schrijft. Hun winnende verhalen zijn op dezelfde dag te horen op Radio 4, verklankt en ingesproken door onder meer Jeroen Krabbé, Nasrdin Dchar, Renate Dorrestein en Gaite Jansen.

Quiz

Gedurende de Boekenweek test Sanne Wallis de Vries vijf dagen lang schrijvers op hun kennis van de vaderlandse letteren in de Nationale Boekenquiz 2016. Kandidaten van deze quiz zijn de volgende dag te gast in het programma Muziekwijzer (MAX) op Radio 4.

Verder is de hele week lang tijdens het Boekenweek Festival op TV, radio en online in alle vormen en maten aandacht voor schrijven en lezen. Op Radio 2 duikt het programma De Staat van Stasse (KRO-NCRV) in de letteren, op Radio 1 is er in VPRO’s Woord, O.V.T. en Bureau Buitenland ruim aandacht voor het literaire, en NPO Cultura biedt elke dag boekenprogramma’s uit het rijke tv-archief van de publieke omroep aan.

‘Von Kooten und der Bie’

Kees van Kooten en WIm de Bie doken voor het tiende achtereenvolgende jaar in de tv-archieven. De basis van deze vijftig minuten durende compilatie is de film die zij in 1981 maakten over hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Koot en Bie bezoeken hun ouderlijke huizen en speuren naar sporen van het ‘kleuterverzet 40-45’. Daarnaast laten zij enkele voorbeelden zien van satire over Duitsland door de jaren heen. Werkopnamen van de speelfilm Beatricks (1978), waarin Rijk de Gooyer ‘alle Duitsers’ speelde, een bezoek aan het Adolf Hitler Museum (1989) en de Duitse versie van Keek op de Week (Guck auf die Woche, 1993). De uitzending is vanavond, zaterdag 12 maart, om 20.30 uur te zien op NPO 2

Overzicht

Het volledige overzicht van het Boekenweek Festival van de publieke omroep is te vinden op de speciale Festival-website npo.nl/boekenweek. Daar kunnen ook alle programma’s na afloop worden teruggekeken en beluisterd.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.