Eerste lokale omroepen van start op DAB+

In Oost Groningen zijn de eerste lokale omroepen gestart met uitzendingen via de digitale ether (DAB+). De omroepen hebben hiermee een primeur in Nederland.

Noord-oost Groningen

Sinds maandagavond is het signaal van Radio Westerwolde, RTV Logo en Havenstad FM te horen via DAB+ op kanaal 7B. Daarnaast wordt er ook een themazender met muziek de jaren tachtig onder de naam ‘Best 80’s’ uitgezonden. De omroepen hebben een experimenteervergunning verkregen van het Agentschap Telecom voor de uitzendingen.

Momenteel wordt er uitgezonden vanaf één zendlocatie Vlagtwedde. De bedoeling is dat er binnen afzienbare tijd nog een steunzender bijkomt. De radiozenders zenden uit in een kwaliteit van 88 kbps waarbij gebruik wordt gemaakt van een erg hoog protectie-niveau waardoor de uitzendingen ook met een minder goed signaal nog goed te volgen zijn.

“Tevreden”

Jan de Vries, technicus bij Radio Westerwolde, is tot op heden tevreden over het project. “We hebben de DAB+-uitzendingen snel kunnen opstarten en het signaal lijkt al aardig te ver komen”, aldus De Vries tegenover Mediamagazine.nl.

Andere omroepen

Het project van de lokale omroepen in Groningen is interessant voor andere publieke lokale omroepen in Nederland. Met een vrij bescheiden budget van maximaal 2.500 euro kan een dergelijke installatie al worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde gratis “open-source”-software waarmee het DAB+-signaal wordt gevuld. Aangezien er via één netwerk meerdere lokale omroepen kunnen uitzenden vallen de kosten derhalve erg mee. Lokale omroepen hebben zelfs de mogelijkheid om nog themazenders toe te voegen aan hun digitale uitzendingen.

OLON

Overigens heeft de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, nog geen contact opgenomen met De Vries. “Er hebben wel andere omroepen gebeld die interesse hebben in ons project”. De OLON heeft eerder wel aangekondigd te willen starten met een pilot voor DAB+ maar daar is tot op heden, onder andere wegens financiële aspecten, nog geen start gemaakt.

Primeur

De lokale omroepen in Oost Groningen hebben de plannen van de OLON niet afgewacht en hebben op eigen initiatief een DAB+-netwerk in de lucht gebracht. De omroepen hebben hiermee een primeur in Nederland.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.