(C) Mediamagazine

Ericsson gaat VodafoneZiggo klaarstomen voor 5G-tijdperk

Ericsson en VodafoneZiggo gaan samen het mobiele netwerk van Vodafone in Nederland uitbreiden. Het netwerk moet worden klaargestoomd voor het 5G-tijdperk.

Samenwerking

Ericsson en VodafoneZiggo hebben hun samenwerking tot 2020 verlengd aldus beide bedrijven in een persbericht. Binnen de samenwerking combineren de twee bedrijven de 5G-compatible radioapparatuur van Ericsson met het frequentiespectrum van Vodafone.

Ericsson

VodafoneZiggo heeft Ericsson verder geselecteerd als enige leverancier voor haar mobiele netwerk, inclusief 5G, tot eind 2020. Daarnaast zal Ericsson ook Vodafone gaan helpen bij het optimaliseren van het netwerk en het beheer van het netwerk uitvoeren.

Meer snelheid

Voor zowel bedrijven als particulieren zal het betekenen dat de snelheid van het mobiele internet via de provider verbeterd zal worden. Dat is nodig want Vodafone levert momenteel het langzaamste 4G-internet aldus speedtestaanbieder Ookla. Uit onderzoek is gebleken dat T-Mobile momenteel het snelste Internet via 4G levert met een gemiddeld van 64,5Mbit/s. Vodafone eindigt van de vier providers op de laatste plek met 28,62 Mbit/s.

Frequenties Ziggo

Om meer snelheid te verkrijgen voor haar mobiele netwerk gaat Vodafone gebruik maken van mobiele frequenties die in het bezit zijn van Ziggo. Hierdoor kan een maximale downloadsnelheid van 1Gbit/sec worden geleverd. Om de 1Gbit/s-verbinding mogelijk te maken, combineert Vodafone vier banden in een zogenoemde ‘quad band combiner’: 800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz.

Daarbij gebruikt volgens website Tweakers de provider ook het spectrum dat Ziggo in 2011 tijdens de 2,6GHz-veiling kocht. Vodafone en Ziggo vormen sinds januari van dit jaar in Nederland één bedrijf, waardoor het combineren van spectrum mogelijk is geworden.

Sociale media: