Ericsson mag OLON MediaHub gaan realiseren

lokaleomroepHet bedrijf Ericsson mag voor de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, de MediaHub gaan realiseren. Hiervoor heeft de OLON een traject van Europese aanbesteding moeten doorlopen. 

“Na beoordeling door het projectteam is de aanbieding van Ericsson als meest economisch voordelige beoordeeld. De aanbesteding voor de OLON MediaHub is dan ook voorlopig gegund aan Ericsson.”, aldus de OLON. Volgens de Europese aanbestedingsregels zal nu een periode van 20 dagen in acht worden genomen, voordat definitieve gunning zal plaatsvinden en de contracten kunnen worden ondertekend.

 

Mediahub
De OLON MediaHub omvat de benodigde transcoding (omzetten van het signaal) en doorgifte naar alle aangesloten pakketaanbieders, waaronder in ieder geval alle pakketaanbieders met een must carry-status; ook vindt transcoding van de signalen plaats naar verschillende internet streaming-formaten. “Daarmee ben je straks als omroep via de “De Lokale Omroep” app meteen overal toegankelijk en kun je de live stream vanuit de OLON MediaHub ook gebruiken voor je eigen site en apps.”, aldus de OLON.

Eerste lokale omroepen in de zomer aangesloten
Een en ander betekent dat vanaf eind mei het OLON MediaHub platform door Ericsson gerealiseerd gaat worden. Conform de afgegeven planning van Ericsson zullen dan in de zomer de eerste omroepen als test worden aangesloten, waarna het platform rond medio augustus volledig operationeel zal zijn. Naast de proefaansluitingen vanaf juni kunnen omroepen dus vanaf medio augustus aangesloten worden op de OLON MediaHub. De komende weken zal vanuit OLON alvast contact worden opgenomen met alle omroepen die zich eerder al hadden gemeld middels de voorinschrijving voor de OLON MediaHub.

Kosten
De OLON betaalt in 2015 en 2016 de kosten van het gebruik van de OLON MediaHub voor streekomroepen, dat wil zeggen voor omroepen die reeds voldoen aan de criteria van het bieden van een “lokaal toereikend media-aanbod” conform het OLON/VNG-convenant, of die een formele intentieovereenkomst hebben om samen één streekomroep te gaan vormen op basis van een plan. De omroepen moeten zelf zorgen voor het aanbieden van het signaal naar de MediaHub.

Ericsson was eerder al door de OLON gevraagd de MediaHub te realiseren. Een Europese aanbesteding was echter nodig om de opdracht defintief te gunnen aan een partij, waarbij Ericsson dus als winnaar uit de bus is gekomen.