Euronews splitst komende weken in twaalf versies

Euronews zal de komende twee weken splitsen in twaalf versies. Sinds haar start op 1 januari 1993, zendt de nieuwszender één beeldsignaal uit met inmiddels 12 taalversies. Deze strategische wijziging is onderdeel van het zogeheten NEXT plan van de pan-Europese nieuwszender om haar distributiemodel te wijzigen.

Satelliet

Op satelliet zullen in Europa en daarbuiten de Engelstalige wereldwijde versie beschikbaar blijven. In Europa zal op satelliet daarnaast ook de Franse, Italiaanse, Russische, Griekse, en Hongaarse versie beschikbaar blijven.

IPTV

De Duitstalige, Portugese, Spaanse en Turkse versie zullen exclusief via IPTV-providers in die taalregio’s worden aangeboden, terwijl de Arabische en Persische (Farsi) versie op internet beschikbaar komen. In 2018 zal een op Noord- en Zuid-Amerika gerichte versie (1 versie) beschikbaar komen voor IPTV providers. Dit betekent concreet dat als kabelaars en andere providers thans ook andere audiotalen meeleveren die zullen verdwijnen en alleen de Engelstalige versie overblijft. Die is overigens in HD beschikbaar op de Hotbird-satelliet.

Contracten

Om dit mogelijk te maken heeft Euronews volgens eigen zeggen meer dan 1000 distributiecontracten herzien; het nieuwe systeem is al getest in Duitsland. Euronews zegt van global naar ´glocal´ te gaan. Elke editie van Euronews zal meer specifiek voor die editie gemaakte content kunnen uitzenden voor haar doelgroep.

12 teams

De nieuwszender zegt niet te zullen verworden tot een nationale/lokale nieuwsdienst, maar wil de eerste glocal internationale nieuwsaanbieder worden. Daarbij zullen de 12 teams zowel afzonderlijk als samenwerken om de ‘euronews-DNA’ te behouden. Elk nieuwsbulletin zal op alle edities Europees en internationaal nieuws omvatten, zakennieuws, sport, cultuur en technologienieuws, maar ook specifieke verhalen die voor de specifieke doelversie bedoeld is. Ook kan het voorkomen dat sommige content via meerdere edities te zien zal zijn.

Adverteerders

Met de 12 versies denkt de nieuwszender ook aantrekkelijker te worden voor adverteerders die doelgerichter kunnen adverteren. Voor de nieuwe Euronews-versies heeft het bedrijf de honderden journalisten trainingen laten volgen. Euronews is thans voor 53 % in handen van Naguib Sawiris, een Egyptische zakenman.

NBC

NBC Universal/Comcast is in het proces om 25 % van de zender in handen te verkrijgen, waarna de zender mogelijk Euronews NBC zal heten en Europese publieke omroepen als France Televisions, RTBF, RTP, RTVE en Rai straks nog 22 % van de zender in handen hebben.

Update 11 mei: op de Astra1 is de internationale versie van Euronews vervangen door de Franstalige versie. De Engelstalige versie blijft beschikbaar op de Hotbird (ook in HD) en op de Astra2-satelliet. De audiotalen Frans, Duits, Spaans, Portugees, Arabisch en farsi zijn bij de Engelstalige versie vervangen door Engels. Turks, Italiaans, Russisch en Italiaans zijn naast Engels nog wel beschikbaar. Maar zodra de beeldversies van die talen starten, zullen die op de Engelstalige versie ook verdwijnen en is de overgang naar aparte beeldversie compleet.