Euronews verliest door nieuwe strategie veel distributie

Nieuwszender Euronews verliest door de nieuwe strategie waarbij ze haar pan-Europese versie met 12 talen splitst in 12 versies, veel distributie. Met name op de Astra1-satelliet betekent de nieuwe strategie dat aldaar de brede beschikbaarheid beëindigd is. De internationale versie is aldaar deze week vervangen door de Franstalige versie. De Engelstalige versie zal alleen nog via de Astra2 en via de Hotbird (ook in HD) beschikbaar blijven.

Verbazing

De Duitstalige, Spaanstalige, Portugeestalige, Turkse, Arabische en Farsi versies zijn met ingang van heden helemaal niet meer op satelliet beschikbaar. Met name het verdwijnen van de Duitstalige versie waarbij er met name in Duitsland en Oostenrijk relatief veel satelliethuishoudens bestaan, leidde tot verbazing bij deze huishoudens. Er zijn in Duitsland circa 18 miljoen satelliethuishoudens. Deze versies zijn alleen via providers nog beschikbaar, alsmede op internet.

Hotbird

De Engelstalige (ook in HD), Italiaanstalige, Hongaarse, Russische, en Griekse versie zullen beschikbaar blijven op de Hotbird. Gevolg van deze wijzigingen is ook dat via de kabel en IPTV-providers indien deze meertalige versies doorgaven, daar ook een einde aan komt. Providers moeten een keuze maken tussen de verschillende versies; indien niet gekozen wordt, wordt dat de Engelstalige versie die Ziggo en KPN bijvoorbeeld doorgeven.

Versies

Inmiddels zijn aldus de Franstalige, Portugeestalige, Spaanstalige en Duitstalige versies gestart. Wanneer de Italiaanse, Russische, Turkse, Griekse, Arabische en Farsi (beeld) versies exact zullen starten, is nog niet bekend anders dan dat dit voor 24 mei het geval zal zijn. Op de Hotbird-satelliet heeft Euronews de bandbreedte voor de Italiaanse, Russische, Hongaarse en Griekse versie al in gebruik genomen opdat die gelijk kan starten.

Via deze links zijn de Euronews versies op internet live te zien

[textblock style=”1″]
English FrancaisDeutschEspanolPortuguesItaliano (nog niet on air, alleen audio), Turk (nog niet on air, alleen audio), Russian (nog niet on air, alleen audio), Greek (nog niet on air, alleen audio), Hungarian (nog niet on air, alleen audio), Farsi (nog niet on air, alleen audio), Arabic (nog niet on air, alleen audio)
[/textblock]