Extra AM: Toch geen uitzendingen vanaf REM-eiland

De middengolfzender Extra AM uit Amsterdam ziet af van de mogelijkheid om te gaan uitzenden vanaf het REM-eiland. Dit heeft de radiozender bekend gemaakt via haar website.

REM-eiland

Vorige maand werd bekend dat Extra AM toestemming had verkregen om te gaan uitzenden vanaf het voormalige ‘zendeiland’ van TV Noordzee. Door gebruik te maken van het REM-eiland als zendlocatie hoopte de middengolfzender haar bereik verder uit te breiden. Het REM-eiland ligt sinds 2011 in de Amsterdamse Houthaven.

Geschiedenis

Het REM-eiland, een soort boor-platform, kent een roemrucht verleden. In 1964 lag het eiland 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk en zond in de periode van 12 augustus tot en met 14 december de televisiezender TV Noordzee uit vanaf het eiland. Uitzenden vanaf een basis op zee werd veiliger geacht dan uitzendingen vanaf een schip zoals een zeezender als Radio Veronica en Radio Noordzee al deed.

Illegaal

Op 17 december kwam er al een einde aan de uitzendingen van TV Noordzee. Per 1 december 1964 werd namelijk een noodwet aangenomen die bepaalde dat de Nederlandse wetgeving ook gold op kunstmatige constructies die waren gebouwd op de zeebodem van het Nederlandse deel van het Continentale Plat. Hierdoor werden de uitzendingen vanaf het REM-eiland illegaal, en kon daartegen worden opgetreden.

Amsterdam

Het REM-eiland heeft daarna nog jaren dienstgedaan als meetpost en werd in 2006 gesloopt. Eind maart 2011 werd het REM-eiland overgebracht naar Amsterdam. Het gerenoveerde REM-eiland biedt nu onderdak aan een restaurant.

Zendlocatie

Middengolfzender Extra AM heeft toestemming verkregen van de eigenaren van het REM-eiland om te gaan uitzenden vanaf platform. Extra AM maakt gebruik van een laagvermogen middengolfvergunning waarmee met ongeveer 100 watt op 1224 kHz wordt uitgezonden. Door gebruik te maken van het REM-eiland als opstelpunt voor de middengolfantenne het bereik verbeterd. Dit heeft te maken met de gunstige ligging aan het water.

Geen uitzendingen

Toch heeft Extra AM besloten om geen gebruik te maken van het REM-eiland als zendlocatie. “Er zat een te groot verschil tussen onze wensen om een fatsoenlijke antenne te plaatsen en de fysieke beperkingen die ons zijn opgelegd. Daarnaast is er ook sprake van strenge regelgeving met betrekking tot het vaarverkeer rondom het eiland. Om die reden was ook het plaatsen van een sterk verkorte straler geen optie omdat het rendement dan te laag zou worden. Alles bij elkaar opgeteld zou dat de moeite en investering in dit specifieke project niet waard zijn. Dit is een puur rationele afweging geweest, onder het motto:We doen het goed, of helemaal niet.”, aldus de radiozender op haar website.

“Handdoek in de ring”

De radiozender zegt verder op haar website: “Extra AM bestaat nu zo’n 3 jaar en in die periode hebben we vele potentiële uitzendlocaties bezocht die uiteindelijk op niets uitliepen.We wisten van tevoren dat het lastig zou worden, maar dit? We hebben nog één locatie op het oog en als dat niet lukt gooien we de handdoek in de ring.”

Extra AM is in de regio Amsterdam te beluisteren op 1224 kHz en wereldwijd via Internet.

Tags voor dit artikel