Extra DAB+-capaciteit nodig in Oost Nederland voor regionale radio

Minister Kamp (Economische Zaken) gaat extra DAB+capaciteit claimen voor regionale commerciële radio in Noord- en Oost Nederland. Deze capaciteit zou eerder worden geveild maar is nodig om alle regionale radiozenders na 1 september 2017 te voorzien van digitale ether capaciteit.

Alleen Noord- en Oost Nederland

In eerder plannen leek ook in West Nederland extra capaciteit in de digitale ether nodig voor regionale commerciéle radiozender maar daar ziet de minister toch vanaf zoals blijkt uit publicatie in de Staatscourant over een wijziging in het Nationaal Frequentieplan (NFP).

Koppeling per vergunninghouder

Met de voorliggende wijziging van het NFP zal de koppeling niet meer plaats vinden per vergunninghouder, maar per vergunning. Dit betekent dat houders van meerdere niet-landelijke FM-vergunningen die gekoppeld zijn aan hetzelfde regionale kavel meer frequentieruimte beschikbaar krijgen voor digitale radio.

Redenen

De minister voert hiervoor meerdere redenen voor aan. In de eerste plaats dienen de niet-landelijke radio-omroepen hun radioprogramma voor het door henzelf geboden percentage (in de verdelingen in 2003 en 2007/8) te richten op het FM-bereik dat behoort bij hun FM-vergunning. Deze verplichting maakt het voor vergunninghouders lastiger om één programma uit te zenden via meerdere vergunningen voor digitale radio-omroep. Nu er per vergunning gekoppeld wordt, kunnen meer FM-programma’s via de digitale ether worden ontvangen. Dat was eerst anders.

Overdragen

In de tweede plaats belemmert een koppeling de overdracht van bestaande vergunningen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld nieuwkomers moeilijker via overdracht toegang tot de markt verkrijgen. Door te koppelen per vergunning kan elke analoge vergunning overgedragen worden. In de derde plaats is een koppeling per vergunning meer toekomstbestendig. Bij een veiling vindt er immers een koppeling per vergunning plaats omdat de winnaar van de veiling niet op voorhand bekend is. Door nu reeds bij de verlenging te koppelen per vergunning kunnen terugvallende vergunningen eenvoudig opnieuw uitgegeven worden. In de vierde en laatste plaats draagt een koppeling per vergunning meer bij aan doelmatig frequentiegebruik omdat alleen partijen een aanvraag zullen willen indienen die voor elke analoge vergunning de overstap naar DAB+ willen maken.

Oost Nederland

In allotment 6B (Noord- en Oost Nederland) waar momenteel de regionale radiozenders op uitzenden in de digitale ether is te weinig ruimte om de regionale publieke omroepen een plek te geven en tevens een koppeling per vergunning te realiseren voor de niet-landelijke FM-vergunninghouders en de commerciële middengolfvergunninghouders. Om die reden wordt hier extra capaciteit beschikbaar gesteld in kanaal 6C.

Laag 7

Dit kanaal maakt onderdeel uit van de zogenaamde ‘Laag 7’. Deze capaciteit is nu nog niet in gebruik. Om de continuïteit van de uitzendingen van de regionale commerciële radiozenders in Noord- en Oost Nederland te waarborgen is een speciale regeling getroffen door de minister. Capaciteit uit Laag 7 die niet wordt gebruikt voor regionale commerciële radio zal in een veilingprocedure aan de markt worden verdeeld.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.