France Inter staakt uitzendingen via de lange golf

De Franse publieke radiozender France Inter staakt met ingang van het nieuwe jaar haar uitzendingen via de lange golf. Sinds Tweede Kerstdag is er tussen de programma’s door al een mededeling te horen over het stopzetten van de uitzendingen via de lange golf-frequentie 162 kHz per 1 januari 2017.

France Inter

France Inter maakt tot op heden gebruik van een krachtige lange golf zender in Allois op 162 kHz. Overdag wordt er uitgezonden met een vermogen van 2000 kiloWatt, in de avond- en nachtelijke uren met 1000 kiloWatt. Allois is gelegen midden in Frankrijk. Door het hoge vermogen is de zender ook in de Benelux, Duitsland en Noord Afrika goed te ontvangen.

Historie

De zender is in 1939 al in gebruik genomen en heeft in de jaren zeventig een nieuwe antenne gekregen. Naast het uitzenden van het radioprogramma van France Inter wordt de mast ook gebruikt om radiografisch gestuurde klokken aan te sturen in Frankrijk. Het is dan ook niet de bedoeling dat de mast wordt ontmanteld want het tijdsignaal wordt ook na 31 december 2016 uitgezonden via de zendmast.

Bezuinigingen

Vanwege het hoge energieverbruik en de geringe audiokwaliteit zullen de uitzendingen van France Inter via de lange golf wel worden gestaakt per 31 december 2016. Vorig jaar schakelde de Franse publieke omroep al haar middengolfzenders uit. De publieke omroep bespaart met het stopzetten van de uitzendingen via de lange golf ongeveer 6 miljoen euro te besparen. France Inter blijft te ontvangen via FM, satelliet en Internet.

Frequentie

Helemaal stil op deze lange golf frequentie wordt het wellicht niet. Het Franse overheidsorgaan CSA (het Franse Commissariaat voor de Media) geeft andere radiozenders de mogelijkheid om gebruik te maken van het zendstation. Radiozenders kunnen zich tot 16 januari hiervoor aanmelden bij het CSA.

Europe 1, RTL en RMC

Ook op de lange golf zelf zijn na 1 januari nog een aantal krachtige zenders te horen gericht op Frankrijk. Europe 1 is te horen op 183 kHz en RTL op 234 kHz. Deze zenders zenden echter niet uit vanuit Frankrijk maar vanuit respectievelijk Duitsland en Luxemburg. Daarnaast blijf de commerciële radiozender RMC uitzenden op 216 kHz vanuit het Franse Roumoules.

Audio:

Mededeling France Inter

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.