Frankrijk: Uitzendingen via DAB+ in regio Lille van start

In de regio rond de Franse stad Lille zijn sinds vandaag, dinsdag 19 juni, de uitzendingen via de digitale ether (DAB+) officieel van start gegaan. Er waren de afgelopen periode al een aantal testuitzendingen te horen.

Digitale radio

DAB+, digitale radio via de ether, kent in Frankrijk een moeizame start. Sinds 2014 zijn er uitzendingen met DAB+ te horen in steden als Parijs, Marseille en Nice. Daar is per vandaag de regio rond Lille aan toegevoegd. Grote commerciële doen aan deze uitzendingen nog niet mee en daardoor ontbreken populaire zenders als Sky Rock, RTL en Europe 1. De publieke omroep Radio France is alleen op DAB+ te beluisteren in de regio’s waar er beperkte FM-ontvangst is waaronder in delen van Parijs.

Digitaliseringsplan

Inmiddels heeft de Franse overheid een digitaliseringsplan gepresenteerd waarbij het de bedoeling is dat in 2020 alle grote Franse stedelijke regio’s (met meer dan 175.000 inwoners) en belangrijke snelwegen dekking van DAB+ hebben. Het netwerk in de regio Lille maakt onderdeel uit van dit digitaliseringsplan.

Regionaal netwerk

In het noordwesten van Frankrijk komt één regionaal DAB+net aangevuld met aantal lokale netwerken. Op het regionale DAB+-netwerk op kanaal 8A gaan 13 stations uitzenden: Skyrock, Sud Radio, Metropolys, Oüi FM, RCF Nord de France, Crooner Radio, Latina, M Radio, Radio Nova, Swigg, TSF Jazz, Generations en Mona FM.

Lokale netwerken

Daarnaast komen er twee lokale netwerken op kanaal 7C en 7D. Via deze lokale netwerken zijn straks 26 radiozender te horen zoals Euradio, Playloud, Radio Boomerang, Radio Alfa, Africa No1 en Radio FG. Ook de Franse publieke radiozender FIP is te beluisteren via dit lokale netwerk. Daarnaast zijn er lokale netwerken gestart in de Franse steden Duinkerken en Calais.

Sociale media:

https://www.facebook.com/DABflandres/posts/1894559900602740