“Fusie van regionale omroepen Omroep Brabant en L1 op handen”

De regionale omroepen L1 in Limburg en Omroep Brabant gaan per 1 januari 2018 samen in een nieuwe organisatie. Dit schrijft het Brabants Dagblad op haar website.

Regionale omroep

Omroep Brabant is de publieke regionale omroep voor de provincie Noord-Brabant. L1 is de publieke regionale omroep voor de provincie Limburg.

“Voorgenomen fusie”

Directeur-hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant spreekt van ‘een voorgenomen fusie’. Lemckert benadrukt volgens het dagblad dat de samenvoeging geen consequenties heeft voor de redactionele organisatie.

RPO

Het was de bedoeling dat alle regionale omroepen zouden gaan samenwerken in de Regionale Publieke Omroep (RPO). Echter liepen de onderhandelingen hierover tussen de diverse regionale omroepen hierover stuk. De bezuinigingen van 17 miljoen die per 1 januari van dit jaar moesten worden doorgevoerd bleven wel staan voor de omroepen. Zonder de samenwerking moesten de omroepen dit zelf ophoesten.

Bezuinigingen

De fusie van de twee omroepen is volgens Omroep Brabant een antwoord op deze bezuinigingen. De regionale omroep uit Noord-Brabant kreeg dit jaar ruim een miljoen euro minder subsidie en in 2018 moet het bedrijf zo’n 2,5 miljoen euro besparen op jaarbasis.

Merken blijven bestaan

Volgens het Brabants Dagblad blijven de merken Omroep Brabant en L1 bij de start van de nieuwe fusieorganisatie gewoon bestaan en het managementteam en de stafdiensten van beide omroepen zullen opgaan in een nieuwe holding. De redacties van beide omroepen zullen worden aangestuurd door een eigen hoofdredacteur.