“Fusie Vodafone en Ziggo gaat banen kosten”

De voorgenomen fusie tussen de telecombedrijven Vodafone en Ziggo in Nederland gaat banen kosten. Nu zijn de twee telecombedrijven bij elkaar goed voor een kleine 8000 arbeidsplaatsen. Dat zullen er door de fusie per saldo minder worden, zeiden Ziggo-topman Baptiest Coopmans en zijn collega Rob Shuter van Vodafone dinsdag in een toelichting.

Gevolgen onduidelijk

Het is onduidelijk welke gevolgen de fusie van Vodafone en Ziggo heeft voor bijvoorbeeld de provincie Limburg. Daar gaat het nieuw te vormen management van het fusiebedrijf in de komende maanden naar kijken. Volgens de regionale omroep L1 werken er in Maastricht ruim 1300 mensen op het hoofdkantoor van Vodafone. Ook heeft het bedrijf verschillende winkels in de provincie.

Werkgelegenheid

Wat de precieze gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, kunnen de bestuurders nog niet zeggen. “Er vallen banen weg, maar er komen ook weer nieuwe functies bij”, aldus Coopmans. Veel details van de deal moeten nog uitgewerkt worden. De toezichthouders moeten de deal, die naar verwachting rond het einde van 2016 wordt afgerond, nog goedkeuren.

“Meer concurrentie op de kabel”

Minister Kamp van Economische Zaken vindt het na de aankondiging van de fusie tussen Vodafone en Ziggo nóg belangrijker dat het kabelnetwerk opengesteld wordt voor derde partijen. Minister Kamp vindt het belangrijk dat ook op dat netwerk concurrentie ontstaat, “zodat consumenten uit een divers aanbod van abonnementen voor telefonie en internet kunnen blijven kiezen.” Dat schrijft de minister in een reactie aan NU.nl.

Die concurrentie moet via een verandering van de Europese regels afgedwongen worden, want de huidige Nederlandse wetgeving zorgt ervoor dat er slechts voor dat één sterk netwerk kan worden gereguleerd. De aanpassing van Europese regels is dankzij de fusie “des te belangrijker”, vindt Kamp.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.