Geen analoge televisie en DVB-C meer via KPN’s glasvezel

KPN zal de komende periode analoge televisie, analoge radio en digitale televisie en radio via de DVB-C standaard die via glasvezel wordt aangeboden gaan uitfaseren. Eind 2019 moet de uitfasering voltooid zijn.

Providers

Momenteel kunnen glasvezel-abonnees die voorheen een abonnement hadden bij aanbieders Concepts, Lijbrandt, KickXL en XMS in een aantal gevallen nog analoge televisie, analoge radio en digitale televisie en radio (DVB-C) ontvangen.

Nieuw abonnement

Abonnees van deze voormalige providers worden binnen nu en een jaar overgezet naar een nieuw glasvezel-abonnement van Telfort waarbij er geen analoge signalen en digitale signalen (via DVB-C) meer worden aangeboden.

Overstap

De providers boden in het verleden de mogelijkheid van analoge en digitale ontvangst (via DVB-C) aan om een eventuele overstap van een kabelaanbieder als Ziggo zo makkelijk mogelijk te maken. Abonnees konden op deze manier hun digitale ontvanger van Ziggo blijven gebruiken op het glasvezelnetwerk.

Kleinere glasvezelbedrijven

Vooral kleinere glasvezelbedrijven bieden deze optie aan, zo ook in het verleden aanbieders als Concepts, Lijbrandt, KickXL en XMS. Deze providers zijn echter overgenomen door KPN en gaan sinds 2017 verder onder de naam Telfort.

Telfort

In het komende jaar wordt ook het glasvezel-abonnement overgezet naar Telfort. Abonnees krijgen nieuwe apparatuur en de mogelijkheid tot ontvangst van analoge en digitale signalen vervalt dan. Abonnees krijgen een nieuwe interactieve televisie-ontvanger van het merk Arcadyan (HBM2260) of (Arris 2952V2). Hierbij wordt het radio- en televisiesignaal via Internet (IP) aangeboden.

Extra ontvangers

Voor extra ontvangers op bijvoorbeeld de slaapkamer moet in een aantal gevallen worden bijbetaald. Abonnees krijgen vanzelf bericht wanneer zij worden overgezet naar het nieuwe abonnement.

Aansluitingen

Volgens de laatste kwartaalcijfers van KPN maakt echter nog een klein deel van haar abonnees van digitale televisie via DVB-C. Was dit in het eerste kwartaal van 2017 nog 25.000 aansluitingen, in het derde kwartaal van 2018 waren dit nog maar 5000 aansluitingen.

Telfort een speciale pagina op haar Internetforum beschikbaar gesteld meer informatie over het uitfaseren van de oude abonnementen.