Geen oordeel kartelvorming ACM nieuw radiobedrijf Talpa/TMG en OMS

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen onderzoek gedaan naar de effecten op de radiomarkt van de vorming van het nieuw radiobedrijf van Talpa en de Telegraaf Media Groep (TMG).Dit blijkt uit navraag door deze website bij de ACM die toezicht houdt op kartelvorming in Nederland. Het nieuwe radiobedrijf wordt gecontroleerd door John de Mol’s Talpa Holding NV die 77,15 % in handen heeft; Telegraaf Media Groep NV heeft 22,85 % die het kan verhogen naar 25 % in de loop der tijd ‘onder commerciële voorwaarden’.

One Media Sales

Het nieuwe radiobedrijf waar de radiozenders Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica onderdeel van uit maken heeft ook een controlerend belang in One Media Sales (OMS) dat ook de radioreclameverkoop van 100%NL, Slam! en Sublime FM verzorgt. Radiocorp (100%NL en Slam!) houdt een minderheidsbelang van OMS. Per 1 januari 2017 start OMS met de radioreclameverkoop van Sky Radio en Radio Veronica waarmee het van de negen nationale commerciële radiozenders, er van zeven de reclamezendtijd verzorgt.

Bezwaren

Met name Q-Music Nederland van de Persgroep liet in aanloop naar de overname en fusie van dit radiobedrijf weten bezwaren te hebben tegen de machtsvorming. Ook de Stichting Ether Reclame (STER), de publieke radioreclameverkooporganisatie voor de Nederlandse Publieke Omroep, liet zijn bezorgdheid blijken.

ACM: geen melding ontvangen

Een ACM-woordvoerder zegt tegenover Mediamagazine.nl geen melding te hebben ontvangen van de betrokken partijen. Ook wijst de ACM-zegsman er op dat bedrijven zowel meer dan 150 miljoen euro aan jaaromzet moeten hebben en minstens twee van de betrokken bedrijven minstens 30 miljoen euro aan jaaromzet moeten maken. ‘Bedrijven zelf moeten beoordelen of ze aan de voorwaarden voldoen of niet. Het is ook hun verantwoordelijkheid of ze melden,’ aldus de woordvoerder.

“ACM is geïnformeerd”

Talpa Holding’s Maud Burger stelt namens Talpa aan deze website dat de ACM ‘geïnformeerd is over de deal’ en ‘vanwege de omvang van de deal een formele melding niet nodig is’. De ACM-woordvoerder stelt daarop “We hebben geen formele melding ontvangen. Dat betekent dat de partijen er vanuit gaan dat er geen formele melding nodig was. Dat ze ons geïnformeerd hebben is geen formele melding van een fusie volgens de Mededingingswet.”

Omzetcijfers

Actuele omzetcijfers van Radio 538 zijn onbekend. Het laatst bekende omzetcijfer dateert van 2011 toen het onder RTL Group SA vallende Radio 538 alsmede Radio 10 (zonder FM-dekking) en voor 7 maanden Slam! 61 miljoen euro aan omzet rapporteerde. Sky Radio Group (Sky Radio, Radio Veronica en het niet meeverkochte Classic FM) rapporteerde onder Telegraaf Media Groep NV over 2015 een omzet van 30,745 miljoen euro.

Het is onbekend hoeveel Talpa Holding NV aan omzet draait nu het geen eigenaar meer is van Talpa Media. Talpa Holding NV heeft naast het controlerend belang in de radiozenders (en daarmee One Media Sales) ook een belang van 33 % in SBS Broadcasting (Sanoma Image BV) waarbij het speciale benoemingsrechten en rechten aangaande de programmering heeft aangaande de daarbij behorende tv-zenders. SBS Broadcasting draaide in 2015 266 miljoen euro aan jaaromzet. Telegraaf Media Groep NV die 22,15 % van het nieuwe radiobedrijf in handen heeft, draaide in 2015 482 miljoen euro aan jaaromzet.

Kritiek

Radio-icoon Lex Harding, oprichter van onder andere Radio 538 uitte in een opiniestuk augustus 2015 kritiek op de Tweede Kamer die de regel van maximaal 2 landelijke FM-radiostations in een hand oprekte naar 4 radiostations en vreesde voor marktdominantie door Talpa en de Telegraaf

Aanmerkelijke marktmacht

Alhoewel de ACM formeel toezicht houdt op de mededinging en kartelvorming is de praktijk dat doordat de radiomarkt een relatief kleine markt is op de totale economie, er geen mededingingstoets heeft plaats gevonden. In de praktijk kan echter gesteld worden dat het nieuwe radiobedrijf waar Talpa controle over heeft een partij is geworden met aanmerkelijke marktmacht.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.