Gemeente wil af van zendmasten VAHON

vahonam 4De gemeente Leidschendam-Voorburg wil dat de zendmasten van de commerciële radiozender VAHON verdwijnen uit de polder bij Stompwijk. 

Dit bericht dagblad De Telegraaf vandaag. De twee zendmasten van elk 27 meter worden gebruikt voor de uitzendingen op de middengolffrequentie 1557 kHz.  Volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn “de antennes storend in het waardevolle landschap en daar heeft zowel de commissie  van bezwaarschriften als de rechtbank het college gelijk in gegeven”, aldus een woordvoerder van de gemeente tegenover dagblad De Telegraaf.

VAHON is een commerciële radiozender uit Den Haag die zich richt op de grote Hindoestaanse gemeenschap in de regio Den Haag. VAHON zond in eerste instantie alleen uit via de kabel maar zendt sinds augustus vorig jaar ook uit via de etherfrequentie 1557 kHz Middengolf. VAHON maakt hiervoor gebruik van de zendmasten in de polder van Stompwijk dat valt onder de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Voor de zendmasten is destijds een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Deze vergunning werd in eerste instantie geweigerd door de gemeente. Later werd er alsnog toestemming verkregen voor de bouw maar enkele maanden later trapte de gemeente toch weer op de rem. “Intussen hadden wij via de Haagse rechter al een voorlopige voorziening aangevraagd en op het land van een boer voor enkele tienduizenden euro’s masten neergezet”, aldus Fred Kartaram, oprichter van VAHON in De Telegraaf. Kartaram is het niet eens met de beslissing van de gemeente Leidchendam-Voorburg om de masten alsnog te verbieden en is naar de Raad van State gestapt.

Volgens De Telegraaf lijkt VAHON nu de helpende hand te krijgen van de gemeente Den Haag. VAHON zou dan moeten gaan uitzenden vanuit een andere locatie en deze verhuizing zal kosten met zich meebrengen. De Raad van State doet volgende week uitspraak.