Gemeenteraad Wassenaar moet knoop lokale omroep doorhakken

De gemeenteraad van Wassenaar moet eind februari de knoop doorhakken over wie zich de komende vijf jaar lokale omroep mag noemen in de Zuid-Hollandse gemeente. Naast de huidige lokale omroep in Wassenaar, Midvliet FM/TV, is ook de Stichting Omroep Wassenaar (SOW) in de race voor de zendvergunning.

“Midvliet FM/TV als enige representatief”

Uit het voorstel van de raadscommissie van de gemeente Wassenaar aan de gemeenteraad blijkt dat de huidige lokale omroep voor de gemeente, Midvliet FM/TV, wordt voorgedragen als lokale omroep voor de komende vijf jaar. De wethouder gaf de commissie te kennen dat Stichting Omroep Wassenaar (SOW) de aanvraag teruggetrokken zou hebben bij de gemeente. Stichting Omroep Wassenaar verklaart hierover tegen deze website dat dit geenszins het geval is.

Een aanvraag wordt gedaan bij het Commissariaat voor de Media. Intrekken zou ook via dit zelfde orgaan moeten geschieden, aldus een woordvoerder van de stichting. Ondanks het feit dat de wethouder beweerde dat er maar één aanvraag in de race was, stelde zij voor om het PBO van SOW niet representatief te verklaren. Hierdoor blijft er volgens het college van Wassenaar maar één omroep in de race voor de vergunning en dat is Midvliet FM/TV.

Bespreekstuk

Toch zal het voorstel over twee weken niet als hamerstuk maar als bespreekstuk worden ingebracht in de vergadering van de gemeenteraad. Fracties van een aantal partijen zijn niet te spreken over de procedure die is gevolgd door wethouder Verschoor. De gemoederen liepen dinsdag bij de commissievergadering dan ook hoog op.

Stichting Omroep Wassenaar oneens met voorstel

De SOW is het niet eens met het niet-representatief verklaren van haar PBO op basis van het feit dat beweerd wordt dat de aanvraag door de omroep is teruggetrokken. Volgens de stichting heeft de omroep wel degelijk een representatieve lijst met leden voor het PBO aangeleverd. Daarnaast zou volgens de wethouder de SOW zich hebben teruggetrokken voor een zendmachtiging in Wassenaar maar ook dit is niet juist volgens de stichting.

Stichting Omroep Wassenaar heeft deze week tijdens de vergadering aangegeven dat het onderzoek rond het representatief verklaren van het PBO van Midvliet FM/TV niet deugd. Zo zouden er in het PBO van Midvliet FM/TV pas sinds kort inwoners uit Wassenaar deelnemen waarmee de omroep jarenlang heeft uitgezonden zonder representatief PBO. Daarnaast zouden er twee raadsleden van de VVD zitting hebben in het PBO van Midvliet FM/TV, dit is volgens Stichting Omroep Wassenaar zelfs per wet verboden.

Geen schoonheidsprijs

Diverse fracties gaven tijdens de commissievergadering te kennen dat de hele procedure rond het kiezen van een nieuwe lokale omroep geen schoonheidsprijs verdient. Daarnaast stelt een aantal fracties vraagtekens bij de samenwerking tussen Midvliet FM/TV en de Wassenaarse Krant. Wethouder Verschoor was tijdens de vergadering blij dat er nu een punt achter deze discussie gezet kon gaan worden door het voorstel als hamerstuk in te dienen bij de raadsvergadering eind februari.

De voorzitter van de vergadering gaf echter aan dat het voorstel als bespreekstuk wordt ingediend in de komende gemeenteraadsvergadering. Eind februari zal er meer duidelijkheid komen over de toewijzing van de zendvergunning in Wassenaar. Dit betekent niet dat Midvliet FM/TV de vergunning ook daadwerkelijk krijgt aangezien er voor het besluit een hoorzitting zal volgen bij het Commissariaat voor de Media, waar alle aanvragers gehoord zullen worden.

Tweets:

https://twitter.com/BenPaulides/status/696959374259003392

https://twitter.com/BenPaulides/status/696960369269608449

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.