Gerbrandytoren wordt ook dit jaar omgetoverd tot grote kerstboom

De Gerbrandytoren in IJsselstein zal ook dit jaar worden omgetoverd tot grote kerstboom. De verlichting in de zendmast zal op 12 december worden ontstoken.

RTV Utrecht bericht dat de financiering om de kerstboom ook dit jaar te laten branden inmiddels rond is. Volgens Roel de Vries, voorzitter van Stichting Grootste Kerstboom, hechten veel inwoners van Nieuwegein en IJsselstein waarde aan het mooie uitzicht dat de lichtjes opleveren. “Dus storten ze ieder jaar een bedragje om dat mogelijk te maken.”

Sinds 1992

In de kerstperiode wordt de zendmast van de Gerbrandytoren omgetoverd tot grote kerstboom. Ton Westland bedacht de kerstboom in de Gerbrandytoren in 1990 samen met zijn broer. Ze kregen het voor elkaar om in 1992 de lampjes voor het eerst aan te krijgen. De kerstboom in de zendmast heeft het predicaat ‘grootste kerstboom ter wereld’. De mast wordt in het Guinness Book of Records vermeld. Het hoogste punt van de toren is 366,8 meter. Maar of IJsselstein ook echt de grootste ter wereld heeft, is de vraag. De Italiaanse stad Gubbio heeft een boom van 650 meter hoog en 350 meter breed tegen een berg op gebouwd.

Led-verlichting

De Stichting Grootste Kerstboom beschikt vanaf dit jaar over led-verlichting die wordt aangebracht met behulp van een nieuw en efficiënter ophangsysteem. De nieuwe verlichting bestaat uit 128 ledlampen die energiezuiniger zijn en ongeveer 15 jaar meekunnen. Door de nieuwe kabels en het nieuwe ophangsysteem worden de betonplaten en containers bij de tuiblokken overbodig, wat ook een besparing oplevert in transport- en kraankosten bij de (de)montage van 40 procent. De energiezuinige led-verlichting zal tot 6 januari 2016 branden.

Ontsteking

Op zaterdag 12 december om 20.30 uur verricht de burgemeester van IJsselstein, mr Patrick van Domburg, samen met een inwoner de ontstekingshandeling vanaf het Podiumterrein in IJsselstein. Zanger Frans Duijts is ook present om de opening een feestelijk tintje te geven.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.