Groen licht voor 2e landelijke DAB+-netwerk in Duitsland

In Duitsland staan alle lichten op groen voor het starten van de verdeelprocedure voor een tweede landelijke DAB+-netwerk.

Goedkeuring

Donderdag hebben de ministers-presidenten van de verschillende Duitse deelstaten goedkeuring voor de start van de verdeelprocedure voor het landelijke DAB+netwerk. Eerder al hadden de regionale mediaraden in Duitsland een akkoord gegeven.

Landelijk netwerk

In Duitsland bestaat momenteel één landelijk digitale ethernetwerk op kanaal 5C. Deze zogenaamde Bundesmux is ook in het Oostelijke deel van Nederland te ontvangen. Via dit netwerk zijn momenteel 13 radiozenders te ontvangen waaronder Deutschlandfunk, Radio Bob, Sunshine Live, Schlagerparadies, Absolut Relax en Klassik Radio. Dit netwerk wordt momenteel uitgezonden door meer dan 100 steunzenders in Duitsland. Hierdoor wordt meer dan 90 procent van de bevolking in Duitsland bereikt met dit netwerk.

Interesse

Aangezien de capaciteit in het eerste landelijke netwerk volledig benut is, is er nu vraag naar een tweede landelijke netwerk via DAB+. Zowel om het netwerk te exploiteren als bij diverse radiozenders. De verwachting is dat met de goedkeuring van donderdag de verdeelprocedure volgende week al wordt gestart.

Exploitatie

Het tweede landelijke netwerk voor digitale radio in Duitsland gaat worden geëxploiteerd door één partij. Deze partij mag de capaciteit op het netwerk verhuren aan radiozenders of de capaciteit zelf gaan invullen. Onder andere Bauer Media en de Duitse vastgoedmanager Steffen Göpel zouden interesse hebben in het DAB+netwerk.

De verwachting is dat ergens midden volgend jaar de uitzendingen via het netwerk kunnen gaan starten.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.