Groot-Brittannië: 80% nieuwe auto’s heeft standaard digitale radio

In Groot Brittannië worden van alle nieuwe verkochte personenauto’s 80 procent standaard voorzien van een digitale autoradio (DAB). Dit blijkt uit cijfers van The Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT)over het laatste kwartaal van 2015.

Minister Ed Vaizey (Cultuur en digitale economie) maakte de cijfers deze week bekend. Eind 2010 bedroeg het aantal auto’s dat standaard werd afgeleverd met DAB nog 7,5 procent en eind 2014 nog 61,2 procent. Van de 20 procent van de auto’s in Groot Brittannië die standaard nog niet over een digitale radio beschikken kan bij 7 procent digitale radio nog geactiveerd worden als extra optie.

71 procent over geheel 2015

In totaal werden er in Groot Brittannië in 2015 2,6 miljoen nieuwe auto’s verkocht waarbij 1,9 miljoen auto’s standaard voorzien zijn van een DAB-radio (71 procent). Ook in de bedrijfsautobranche gaat het goed met het aandeel digitale radio’s: 40 procent van de verkochte bedrijfsauto’s in december 2015 had standaard een DAB-radio aan boord. Vorig jaar lag dit percentage nog op 28,3 procent.

Bereidheid is groter

Er wordt gezegd dat de cijfers een vertekend beeld geven aangezien DAB-radio’s in veel gevallen alleen in de duurdere modellen van de auto’s standaard wordt aangeboden. Maar blijkbaar zijn de inwoners van Groot Brittannië wel bereid om te betalen voor een digitale radio als de digitale radio niet standaard in de auto wordt aangeboden.

Meer aanbod

Medio dit jaar moet het aanbod van digitale radiozenders in Groot Brittannië verder worden uitgebreid met een extra landelijk DAB-netwerk. Via dit landelijke netwerk moeten radiozenders als Jazz FM, Virgin Radio en talkSPORT landelijk te horen zijn via DAB. Ook zal er via dit netwerk een radiozenders gaan uitzenden in de DAB+-standaard. In Groot Brittannië wordt voornamelijk uitgezonden in de oudere DAB-standaard. Deze standaard is minder efficiënt in het capaciteitsverbruik dan de DAB+-standaard die onder andere in ons land en Duitsland wordt gebruikt. Veel DAB-radio’s zijn echter niet geschikt voor de DAB+standaard.

Nederland

In oktober vorig jaar werd bekend dat ook in Nederland het aantal nieuw verkochte auto’s met een digitale radio sterk was toegenomen. In de eerste helft van het jaar 2015 zou het aantal nieuw verkochte auto’s met een digitale autoradio zijn toegenomen met tot 14 procent. Dit aantal staat nog in schril contrast met de cijfers in Groot Brittannië.

Toch was Jacqueline Bierhorst, project director Digital Radio in Nederland, blij met de cijfers: “Een jaar geleden wist men nog niet eens van het bestaan van digitale radio af. Dan is 14 procent in verhouding eigenlijk ongelofelijk veel. Het is nog steeds het begin. We hebben een wagenpark in Nederland van 8 miljoen auto’s. Er moet nog wel wat gebeuren voordat in die auto’s allemaal DAB+ zit, zodanig dat mensen alle voordelen daarvan kunnen gebruiken.”, aldus Bierhorst

Tweets:

 

Video:

Radiozenders nieuw landelijk DAB-netwerk worden voorgesteld:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.