Grote bezuinigingen bij BBC in aantocht

Bij de Britse publieke omroep BBC staan nieuwe omvangrijke bezuinigingen op stapel. Dit heeft BBC-topman Tony Hall vandaag bekend gemaakt.

De Britse publieke omroep krijgt bijdrage meer van de Britse overheid voor de kijkers ouder dan 75 jaar. De omroep zal dus zelf moeten opdraaien voor deze gemiste inkomsten. Dit zou ongeveer 20 procent van de huidige inkomsten schelen.

Moeilijke beslissingen

“Er dienen zich moeilijke beslissingen aan”, aldus topman Tony Hall bij de voorstelling van zijn plannen voor de openbare omroep. “We zullen onvermijdelijk sommige diensten moeten afschaffen of inkrimpen.” Maar waar er gesneden zal worden, wil hij niet voor de eindejaarsperiode bekendmaken. Volgens Hall zal “Auntie Beeb” de komende vijf jaar ter hoogte van een vijfde van de inkomsten moeten besparen en dat in een periode waarin de inkomsten uit televisie sowieso waarschijnlijk zullen dalen.

BBC World Service

Tony Hall wil wel meer investeren in het online en mobiel aanbod en wordt het buitenlandse aanbod versterkt. “Aanzienlijke investeringen” in de BBC World Service met onder meer een dagelijks nieuwsprogramma via de korte golf voor Noord-Korea en meer programma’s voor Rusland, India en het Midden-Oosten. Ook heeft Tony Hall plannen bekend gemaakt om de BBC een meer open omroep te maken waar ook andere organisatie hun programma’s kwijt kunnen.

“BBC Four blijft behouden”

Begin juli raakte reeds bekend dat de Britse publieke omroep meer dan 1.000 arbeidsplaatsen gaat schrappen. Enkele weken geleden werd bekend gemaakt dat vanaf maart de lineaire uitzendingen van het derde televisienet van de BBC, BBC Three, stopt met haar uitzendingen. De zender gaat door als online televisiezender maar komt hoogstwaarschijnlijk niet voor Nederland beschikbaar. Een aantal dagen geleden meldde diverse Engelse media dat ook BBC Four wegbezuinigd zou gaan worden. Een woordvoerder van de BBC geeft vandaag echter aan dat hier geen concrete plannen voor zijn.

Lees ook:
BBC pledges to become ‘open platform’ for creativity
An open, more distinctive BBC

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.