Grote problemen bij radiozenders RTBF na brand zendmast Waver

radio(update) Vanmorgen is er brand gesticht in de Belgische zendmast Waver / Wavre. Hierdoor zijn de radio-uitzending van Waalse publieke omroep RTBF ernstig verstoord.

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft last van de gevolgen van de brand.

De radiosignalen van de RTBF-zenders La Première, Pure FM en Vivacité zijn zwaar verstoord. Ook de VRT ondervindt hinder bij enkele uitzendingen van Radio 2 Vlaams-Brabant. Ook de digitale radio (DAB+) – en televisie (DVB-T) -uitzendingen van de RTBF hebben te kampen met storingen na de brand.

Brandstichting
Intussen is gebleken dat de brand aan de zendmast van de RTBF aangestoken is. Het parket van Nijvel heeft dat zondagmiddag bevestigd. Er werden naar verluidt zes brandhaarden gevonden.

Reparatie kan weken duren
Volgens een woordvoerder van de RTBF kan het wel enkele weken duren voordat de zenders weer goed te ontvangen zijn. Daarnaast kunnen ook een aantal steunzender in de regio Luik niet uitzenden omdat het signaal voor deze zenders gevoed wordt vanuit Waver. Ook uit Brussel worden problemen gemeld met de aanvoer van radiosignalen vanuit Waver.

Pure FM hard getroffen
De publieke jongerenzender Pure FM is het hardst getroffen. Door de brand zijn de uitzendingen amper meer te ontvangen in de ether in de regio rond Waver en kan er volgens de RTBF alleen via Internet geluisterd worden naar Pure FM.  De RTBF is een speciale website gestart met informatie over de brand en de gevolgen voor de ontvangst van de RTBF-radiozenders.

Leuven/Veltem
Rond 6.30 uur heeft er volgens de RTBF ook een brand gewoed in de zendmast van de VRT in Veltem nabij Leuven. De gevolgen van deze brand zijn minder groot: de radio-uitzendingen van Radio 2 Vlaams-Brabant en MNM ondervonden problemen. Door de brand in Veltem-Beisem konden enkele VRT-zenders geen signaal uitsturen. Daardoor waren er storingen bij Radio 2 Vlaams-Brabant en MNM. Rond 12.30 uur waren de problemen opgelost, zegt de persdienst van de openbare omroep tegenover de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Volgens de lokale politie van de zone Herent-Kortenberg (HerKo) zijn er geen aanwijzingen dat er kwaad opzet in het spel is. “Dat er net vandaag ook een brand was aan de zendmast in Waver is louter toeval”, zegt de politie.