Haags radioarchief wordt gedigitaliseerd

radioluisterenIn oktober wordt een website gelanceerd met daarop opnamen van nagenoeg alle radiozenders die vanaf begin jaren zeventig uitzonden in Den Haag.  Dit bericht de lokale omroep Den Haag FM vandaag op haar website.

Volgens Paul Winnubst, voormalig medewerker van de vrije radiozender Hofstad Radio, zal als eerste tape een programma uit 1982 van Hofstad Radio met presentator Jeroen van Inkel worden gedigitaliseerd. Voor de megaklus wordt samengewerkt met verschillende media-opleidingen in de regio, zegt Winnubst tegenover Den Haag FM. “Dat is noodzakelijk want van de oudste banden is het verval inmiddels ingetreden.”

Winnubst denkt dat het minstens tien jaar zal duren om alle opnamen te digitaliseren. “We zijn al jarenlang aan het voorbereiden. Binnenkort starten we met het digitaliseren van de cassettes en banden die nog beschikbaar zijn. Een monnikenwerk waar verschillende vrijwilligers zich mee gaan bezighouden.”

In Den Haag waren vanaf de jaren zeventig veel vrije radiozenders actief waaronder Radio Centraal, Hofstad Radio, Radio Stad Den Haag en Radio Telstar.  Veel presentatoren die toen actief waren bij de diverse Haagse radiozenders zijn nu actief bij landelijke radiozenders

“Recente terugkeer Hofstad Radio was startschot digitalisering”
In het weekeinde van 6-7 juli was Hofstad Radio wederom te horen in de Haagse ether. Het ging toen wederom om illegale uitzendingen op de FM-frequentie 103.8 MHz vanuit Rotterdam waar met een vermogen van 5 kW werd uitgezonden op een hoogte van 150 meter. Daardoor waren de nonstop-uitzendingen in een groot gedeelte van de Randstad te ontvangen, het oorspronkelijke uitzendgebied van de radiozender van begin 1980. Op dit moment loopt er bij Agentschap Telecom nog een juridisch onderzoek naar hoe dit heeft kunnen plaatsvinden aldus de Wikipedia-pagina van Hofstad Radio.

Het doel van deze eenmalige uitzending was volgens de Wikipedia-pagina van Hofstad Radio om enerzijds te laten horen hoe radio echt hoort te klinken en anderzijds aandacht te vragen voor de radiohistorie van de stad Den Haag. De initiatiefnemers van deze laatste uitzending zullen zich nu gaan inspannen om het enorme radioarchief van haagse zenders vanaf 1974 te gaan digitaliseren en via internet ter beschikking te gaan stellen.