Honderden banen weg bij VRT, Radio 2 hard geraakt

De Vlaamse openbare omroep VRT gaat bezuinigen en schrapt bijna 300 banen. Dit staat in een gelekt ’transformatieplan’ van de omroep. Een op de zeven werknemers zal de VRT moeten verlaten zo blijft uit het plan dat is uitgelekt.

Plan gelekt

VRT-bestuurder Leo Hellemans is niet te spreken over het lekken van de transitienota van de VRT-directie. Het voorstel wordt donderdag voorgelegd aan de raad van bestuur, die het besparingsplan nog moet bespreken. Hellemans wijst erop dat het gaat over een gespreide afvloeiing van personeel en er komt volgens de gedelegeerd bestuurder ook nieuw personeel bij. “Het is een plan verspreid over vijf jaar. Het is niet de bedoeling dat er volgend jaar onmiddellijk 286 mensen afvloeien. Elk jaar zouden er 50 mensen moeten afvloeien. Het belangrijke is dat we tegen 2020 25 miljoen euro moeten besparen”, verdedigt Leo Hellemans het voorlopige plan.

Besparing 25 miljoen per jaar

Tegen 2020 moet de openbare omroep jaarlijks ruim 25 miljoen euro besparen. Om die besparingsoefening wordt het aanbod bijgestuurd, zullen niet-kerntaken worden uitbesteed en wordt er binnen de kerntaken “gefocust op de kern”. Wat betreft de niet-kerntaken is er onder meer sprake van het afstoten van de kindercrèche, securitywerking, gebouwen en catering.  Ook voor kerntaken wordt gekeken naar uitbesteding en externe partners, bijvoorbeeld op vlak van productie, montage en decorbouw. Volgens de VRT zou de volledige herstructureringskosten kunnen oplopen van 20 tot bijna 24 miljoen euro.

Klappen bij VRT Radio 2

VRT Radio 2 zal de bezuinigingen zeker gaan merken. VRT Radio 2 is de best beluisterde zender maar zal worden hervormd. De drie regionale studio’s in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen worden gesloten. In West-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen zal Radio 2 wel nog regionaal verankerd zijn in “kleine regionale hubs”, maar niet meer in een eigen gebouw. In Gent en Leuven blijft de bestaande studio’s wel bestaan.

Bovendien zullen de nationale uitzendingen van Radio 2 niet langer vanuit Brussel maar wel gespreid vanuit deze twee locaties worden georganiseerd, om het regionale karakter van Radio 2 te benadrukken. Het ochtendprogramma “Start je Dag” wordt omgevormd tot een nationaal programma met regionaal nieuws (“Vlaanderen is de regio”). Bij VRT Radio 2 brak er dinsdag een staking uit als reactie op de bezuinigingsplannen.

VRT Radio 1 en Klara zullen nauwer moeten samenwerken op vlak van cultuur. Op termijn zullen de cultuurredacties samensmelten en zelfs integreren met die van Canvas en VRT Nieuws. De jongerenzenders Studio Brussel en MNM blijven grotendeels uit de besparingsoefening. Die twee zenders zijn volgens de nota “uitgepuurd in opdracht en personeel”.

Minder sport en eigen fictie

Op televisievlak wordt Eén “budgettair ontzien”. Canvas moet overlappingen met Eén zien te vermijden (bijvoorbeeld geen muziekquiz als “Oh la la la” meer, staat er in de nota) en zich opnieuw meer richten op de meerwaardezoeker (geen aanpak van literatuur meer als in “Man over Boek”). De VRT moet ook zijn sportrechten afbouwen.

Vakbonden: Schaamteloos en schandalig

“Dit nieuw besparingsplan voor de VRT is schaamteloos en schandalig”, vindt Luk Vandenhoeck van de vakbond ACOD. “Dat het succesvolle Radio 2 zulke klappen krijgt, is onverdiend voor alle die mensen die daar werken.”, aldus de Vandenhoeck tegenover dagblad De Morgen. Het hele besparingsplan komt bij de vakbonden hard aan. Vandenhoeck voegt er nog aan toe dat er geen sprake is van 286 afvloeiingen, maar van ongeveer 380. De vakbonden delen morgen pamfletten uit, donderdag volgt mogelijk een actie voor de zitting van de raad van bestuur en volgende week dinsdag 15 september is er een personeelsvergadering.

Tweets

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.