Illegale radiozender op korte golf zorgt voor storing bij KPN-abonnees

Een illegale radiozender in Limburg die uitzond op de korte golf heeft bij veel abonnees van KPN tot storingen geleid. De zender is door Agentschap Telecom uit de lucht gehaald. Dit meldt het agentschap op haar website vandaag.

Klachten

Bij het agentschap kwamen de afgelopen periode veel storingsklachten binnen uit Limburg. Een groep KPN-klanten kon bijna dagelijks (vaak enkele uren) geen gebruik maken van televisie, telefonie en internet. Dit bleek het gevolg te zijn van illegale radiouitzendingen in de 6 MHz band (korte golf).

Meer storingen

Agentschap Telecom geeft aan dat in het afgelopen halfjaar het aantal storingsmeldingen in de 6MHz-band is toegenomen. Het agentschap heeft over dit specifieke illegale gebruik ook meldingen ontvangen van een buitenlandse overheid.

Wereldwijd

De 6 MHz-band wordt wereldwijd gebruikt door onder andere overheden en bedrijven. Ook de scheepvaart maakt veelvuldig gebruik van de frequenties in deze band. Afhankelijk van de radiocondities reikt het signaal overdag tot wel 800 kilometer en ’s nachts kunnen deze radiosignalen tot wereldwijde verbindingen leiden.

Onderzoek

Na onderzoek door inspecteurs van het agentschap werd in een woning een illegale radiozender aangetroffen. De radiozender bleek de oorzaak te zijn van de storingen op het KPN-netwerk. Agentschap Telecom heeft de apparatuur in beslag genomen en tegen de verdachte is een proces-verbaal opgemaakt.