Indië-herdenking op NPO 1 en NPO 2

Vandaag is het 70 jaar geleden dat keizer Hirohito de Japanse capitulatie aankondigde. Diverse programma’s bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staan hierbij stil.

Indië-herdenking live op NPO 1

Met de capitulatie van Japan kwam er na Europa ook voor Azië een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De overgave betekende de bevrijding voor ruim honderdduizend gevangenen in de zogenaamde Jappenkampen. Sinds 1988 vindt ieder jaar op 15 augustus een herdenking plaats bij het Indisch Monument aan de Teldersweg in Den Haag. De NOS zendt de Indië-herdenking zaterdagmiddag vanaf 12.10 uur live uit op NPO 1. Later op de dag is vanaf 18.35 uur een samenvatting te zien op NPO 2. NPO 1 is ook live te zien via Internet.

Vluchten

Daarnaast is om 17.40 uur op NPO 2 de documentaire ‘Wat komen jullie hier doen?’ te zien over de periode na de Bersiap en de feitelijke onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949. De eerste grote groep Indische Nederlanders die uit Indonesië vluchten komen al vanaf januari 1950 met schepen aan in Rotterdam. Sommigen in IJmuiden. Ze hebben geen idee hoe ze in Holland opgevangen zouden worden.

Veelbewogen

Diederik van Vleuten komt om 19.50 uur op NPO 2 met de theaterregistratie ‘Daar werd wat groots verricht’, over de val van Nederlands-Indië. Hij neemt zijn publiek mee door het veelbewogen leven van oudoom Jan, die de Tweede Wereldoorlog in Azië op zich af ziet komen.

Jappenkamp

De NOS zendt ten slotte om 22.35 uur op NPO 2 de docu ‘De oorlog van acteur Eric Schneider’ uit. Eric was acht jaar oud toen hij samen met zijn moeder en broertjes in een Jappenkamp terechtkwam. Nu zeventig jaar later maakt hij met zijn twee zoons een reis naar het verleden. NPO 2 is ook live te zien via Internet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.