Italiaanse publieke omroep Rai gaat bezuinigen op regionale tak

De Italiaanse publieke omroep Rai gaat bezuinigen op de regionale tak van de Rai, TGR (Testata Giornalistica Regionale).

Vijf regio’s

Deze tak telt nu nog 21 redelijk zelfstandige afdelingen in elke regio. In het nieuwe plan is er plaats voor vijf regio’s die veelal groter zijn dan Nederland. Daarnaast komt er in de loop van 2017 een dagelijks TG Sud (oftewel nieuws van het zuiden). TG Sud zal elke werkdag in de middag landelijk te zien zal zijn op Rai 3 vanuit Napoli.

21 afdelingen

Onder de vijf nieuwe regio’s blijven de 21 afdelingen bestaan, maar er zal wel op behoorlijk op worden bezuinigd.  Waar er nu nog (’s morgens 07:30-08:00 (werkdagen), ’s middags 14:00-14:20, ’s avonds 19:35-20:00 en ’s nachts 00:10-00:15 uur alleen werkdagen) vier dagelijkse regionale nieuwsuitzendingen zijn op Rai 3 middels vensters, wordt het nachtelijke venster afgeschaft.

Besparing

Met het afschaffen van de nachtelijke regionale nieuwsuitzendingen wordt 3 miljoen euro bespaard. Het is de bedoeling dat alle 21 regionale afdelingen minimaal 15 journalisten behouden.

De nagenoeg volledig autonome afdelingen in Trieste die uitzendingen in het Sloveens verzorgt (onder andere onder de naam TDD via Rai 3 Bis en de radiozender Radio Trst A) en het Duitstalige Sud Tirol en Ladinia die ook op een apart kanaal via radio en televisie (Rai Sudtirol) uitzenden aldaar, blijven ongemoeid bij de bezuinigingen.

Grootste Italiaanse tv-redactie

TGR wordt gezien als de grootste Italiaanse tv-redactie met in totaal circa 800 journalisten. De bezuinigingen zouden daar behoorlijke effecten kunnen hebben. Sinds 2014 is TGR ook bezig met een inhaalslag om te digitaliseren.

Op twee afdelingen na, zijn inmiddels alle redacties gedigitaliseerd; de laatste twee (die van Napoli/Campania en Abruzzo/Pescara) zullen uiterlijk in februari ook gedigitaliseerd zijn. Hiermee zijn alle nieuwsafdelingen van de Italiaanse publieke omroep (TG1, TG2, TG3, Rai News24, Rai Parlamento en TGR) gedigitaliseerd.

Newsroom italia

TGR zal opgaan in de ‘newsroom italia’ waar ook de zender RaiNews 24 onderdeel van zal zijn evenals het nieuw te starten Rai Italy. Rai Italy biedt een Engelstalig aanbod waarbij het de bedoeling is dat er een Engelstalig kanaal gestart zal worden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.