Joyne: start voorzien in juli/augustus op Eutelsat 9 graden Oost positie

Het nieuwe satellietaanbod Joyne is van plan vanaf begin juli via de 9 graden Oost positie via de Eutelsat 9B uit te zenden. De commerciële lancering volgt dan naar verwachting omstreeks juli/augustus.

Eutelsat

De nieuwe satellietaanbieder heeft daartoe met Eutelsat een overeenkomst gesloten. Het bedrijf heeft volgens sales & marketing manager Johrit Schellingerhout meerdere transponders gehuurd bij het satellietbedrijf. De bedoeling is dat de abonnees met een CI-plus module en eigen apparatuur werken.

Positie

De 9-graden Oost-positie is in Nederland tot op heden geen gebruikelijke satellietpositie: de Astra3 (waarop satellietaanbieder Canal Digitaal haar meeste zenders heeft) is samen met de van oudsher populaire Astra1-positie het meest populair gevolgd door de Astra2 en Hotbird. Voor Joyne zullen bestaande satelliethuishoudens die geen ontvangst daarop hebben, ofwel hun schotel opnieuw dienen uit te richte ofwel dienen een extra LNB te plaatsen voor ontvangst.

Betere signaalkwaliteit

Nieuwe satelliethuishoudens zullen combinaties kunnen leggen met andere posities vanaf de aanschaf van hun schotel. Op de kampeerbeurs Caravana waar Joyne zich presenteerde begin dit jaar was het Astra-logo te zien; Schellingerhout geeft aan dat Eutelsat de meest aantrekkelijke oplossing aanbod waardoor Astra is afgevallen. Met de keuze van de Eutelsat 9B stelt Joyne een betere signaalkwaliteit en tevens een groter ontvangstgebied voor Europa te bieden.

Aanbod

Het nieuwe aanbod waarvan de prijsstelling later bekend zal worden gemaakt, zal op dit moment de hoofdzenders van de NPO (NPO1-NPO2-NPO3), RTL (RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z), SBS (Net 5, SBS 6, Veronica/Disney XD, SBS 9, Discovery Communications (Discovery Channel, TLC, I.D. en Eurosport 1/2) alsmede Viacom International Media Networks (MTV, Comedy Central, Spike, Nickelodeon) en Fox Sports bevatten.

Het bedrijf kijkt nog naar verder aanbod. Zenders van groepen als de VRT (Een, Canvas, Ketnet), Disney, Fox (Fox, Nat Geo, 24 Kitchen), erotische aanbod alsmede filmaanbod is daarbij (nog) niet aangekondigd. Omdat de pakketopbouw nog niet duidelijk is, is ook nog onduidelijk of er welke pluspakketten en welke premiumpakketten er komen.

De aanbieder zich in het begin vooral op lineair aanbod. Een interactief aanbod is dan ook bij de start (nog) niet voorzien.

Joyne

Joyne is een initiatief van Peter van der Meer (van Megros uit Drachten), Rolf Edens (van Arob Antennebouw uit Siegerswoude) en Hans Brunas (van Rian uit Waalre). Welke financiele investeerder er daarnaast achter Joyne zit, is onduidelijk.