Kabelaar Delta schakelt analoge televisie en radio voorjaar 2018 uit

De Zeeuwse kabelaar Delta gaat haar analoge tv-signaal vanaf het voorjaar van 2018 uitschakelen. Ook het analoge radiosignaal wordt vanaf dan stopgezet. Dit heeft de kabelaar vandaag bekend gemaakt.

Sneller internet

De capaciteit die vrijkomt wil Delta gaan inzetten voor sneller Internet. Televisiekijkers die nu nog analoog kijken moeten begin 2018 de overstap naar digitaal tv-kijken maken.

Voorjaar 2018

Met de overstap naar volledig digitale tv en radio wordt in het voorjaar van 2018 afscheid genomen van het analoge tv-signaal. Analoge tv neemt op het kabelnetwerk drie tot zes keer zoveel ruimte in als digitale tv.  “Ruimte die nodig is voor meer internetcapaciteit. Meer dan 80% van de DELTA-klanten kijkt inmiddels al digitaal tv met behulp van een smartcard.”, aldus de kabelaar.

Analoge radio verdwijnt ook

Ook het analoge radiosignaal wordt door de kabelaar uitgeschakeld.  “We zien dat het luisteren naar analoge radio snel afneemt. In 2015 luisterde nog 49% van onze klanten naar radio via het analoge radiosignaal. In anderhalf jaar tijd is dat echter met ruim 16% gedaald naar 33%. Veel mensen nemen afscheid van de traditionele stereotorens of geluidsinstallaties en kiezen voor bluetooth-radio’s en dus voor internetradio”, aldus Delta.

Communiceren

In de komende driekwart jaar gaat Delta onder de noemer ‘Allemaal digitaal’ communiceren over de omschakeling naar digitaal tv kijken. Vanaf half augustus tot half september worden alle tv-klanten van DELTA eerst in fases benaderd met het verzoek een korte vragenlijst in te vullen.

Zo krijgt de kabelaar goed inzicht in de manier waarop nu tv wordt gekeken. Klanten die nog analoog tv blijken te kijken zullen vervolgens in de loop van het najaar gericht worden geadviseerd over de voor hun beste manier van digitaal tv kijken.

Website

De kabelaar heeft een speciale website gelanceerd met meer informatie over de actie ‘Allemaal digitaal’.

CaiWay

In 2010 schakelde kabelaar CaiWay haar analoge televisiesignaal uit. Deze kabelaar biedt nog wel een analoog radiosignaal aan. In delen van Twente levert CaiWay overigens nog wel een analoog tv-signaal. Dit heeft te maken met de overname van Cogas-kabel enige tijd geleden.

Ook kabelaar REKAM heeft haar analoge signaal uitgeschakeld. Ziggo, de grootste kabelaar van Nederland, heeft nog geen plannen voor het uitschakelen van haar analoge tv- en radiosignaal.

Video:

Voorlichtingsfilm Delta over kijken aar digitale televisie: