Kabelaar SKV uit Veendam viert 30 jarig jubileum met fesitval

Kabelaar SKV, Stichting Kabelnet Veendam, viert dit jaar haar 30 jarig jubileum. Vandaag vindt er een gratis festival plaats in Veendam met optredens van diverse artiesten.

1988

In 1988 werd in Veendam het initiatief genomen om een lokale kabelstichting op te richten. De Stichting Kabelnet Veendam, kortweg SKV. De gemeente Veendam stond garant voor de lening waarmee de stichting de aanleg van het kabelnet verder geheel zelfstandig ontwikkelde voor ruim 11.000 adressen. Bijna iedere gemeente in Nederland had in die tijd een eigen kabelstichting. De tv-techniek ontwikkelde zich snel. Er kwamen steeds meer zenders bij. En begin jaren negentig kwam er iets nieuws op de markt. Internet.

Privatisering lokale kabelnetten

In steeds meer gemeenten ontstond ondertussen het idee dat de techniek zich zo snel ontwikkelde dat het beter was om de lokale kabelstichtingen te privatiseren. Dat idee werd gevoed door geld, er werden miljoenen guldens geboden. Gemeenten konden die forse bedragen goed gebruiken voor de gemeentekas en besloten de kabelnetten te verkopen.

Zelfstandig

De gemeente Veendam had er ook wel oren naar om het Veendammer kabelnet te verkopen. Het bestuur van de kabelstichting – met een wethouder en twee raadsleden – voelde daar echter weinig voor en ging dwars liggen. De gemeente Veendam kon hoog en laag springen, SKV deed niet mee. Daar was een belangrijke reden voor.

In tegenstelling tot in andere gemeenten was de gemeente Veendam geen eigenaar van het kabelnet. De gemeente had alleen garant gestaan voor de lening. Meer niet. Er was nooit een cent gemeentegeld in het kabelnet gestoken. Het kabelnet was en is van de abonnees van SKV. De kabelstichting is altijd een non-profit organisatie geweest zonder winstdoelstelling.

Feest

Dit jaar wordt het 30 jarig jubileum van SKV gevierd met vandaag een hoogte punt: het SKV – Bogdike Tribute Festival. Dit muziekfestijn wordt vandaag, 25 augustus, gehouden op het Museumplein. Het feest is door SKV en de culturele Stichting Bogdike georganiseerd. Van 14.30 tot 0.00 uur treden op het Museumplein de volgende bands op: Spritz (coverband Herman Brood), Eagles Legacy (coverband Eagles), SOS (coverband ABBA), Mirage (coverband Fleetwood Mac) en Gruppo Sportivo.