SKV al begonnen met “draadloos Internet” voor buitengebied

skvKabelaar SKV is in Veendam begonnen met een test met snelle draadloze internetverbindingen als alternatief voor glasvezel in buitengebieden en op bedrijventerreinen.  Een kleine schotelantenne volstaat straks om deze locaties aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van SKV.

 

Plannen Ministerie van Economische Zaken
SKV loopt met deze ontwikkelingen vooruit op plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken om met ingang van september radiofrequenties beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van snel draadloos internet op het platteland. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken kunnen internetbedrijven vanaf 1 september een vergunning aanvragen voor gebruik van speciale radiofrequenties voor internet. De band die daarvoor moet kunnen worden gebruikt, is de 3,5GHz-band. Tot voor kort werd die band gebruikt door het Ministerie van Defensie. Onder meer WiMax en LTE zijn geschikt voor die frequentieband, maar het kabinet noemt geen technologie die moet worden gebruikt. De 3,5GHz-frequentie is relatief hoog, en dringt daardoor vrij moeilijk binnen in huizen.

Jaar geleden begonnen
“Wij zijn een jaar geleden begonnen met onderzoek naar betaalbare betrouwbare snelle alternatieve oplossingen”, zegt algemeen manager Bert Feiken van SKV. Er wordt samengewerkt met technische partners, enkele bedrijven en Groninger gemeenten. SKV legt in de hele gemeente Veendam glasvezel aan voor particulieren. Daartoe behoren ook de buitendorpen. SKV hanteert daarbij uiterst concurrerende tarieven, aldus de kabelaar op haar website.

De test met snelle straalverbindingen voor internet staat los van de uitrol van het glasvezelnetwerk in de gemeente Veendam, zegt Feiken. “We beginnen met dit project omdat we het van maatschappelijk belang vinden dat het platteland ook wordt voorzien van snel internet. SKV is een ideële stichting zonder winstoogmerk. We willen onze kennis, ervaring en onze technische en administratieve faciliteiten graag delen met onafhankelijke lokale corporaties en gemeenten.”

Snelheden tot 30 Mb/sec
Als de test goed uitpakt kunnen bedrijven en particulieren in de buitengebieden volgens technisch manager Freddy van Egmond van SKV in principe heel snel worden voorzien van een breedbandverbinding. “Er wordt getest met internetverbindingen met een snelheid 30 Mb up- en download. De geplaatste techniek is geschikt om 100 Mb symmetrisch te leveren. We beginnen bewust met slechts 30 Mb. Hogere snelheden dan 100 Mb zijn uiteindelijk ook mogelijk, maar dan moeten er andere technische voorzieningen worden getroffen.”