Kabelnoord start doorgifte HbbTV-signaal

kabelnoordVanaf vandaag is HbbTV beschikbaar voor tv-abonnees bij kabelaar Kabelnoord. HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie, een open standaard die TV combineert met internetdiensten  en waardoor het digitale TV-signaal wordt uitgebreid met extra informatie en mogelijkheden.

Digitale Televisie abonnees die gebruikmaken van een TV of settopbox met HbbTV ondersteuning, zien tijdens het TV kijken kortstondig een ‘rode knop melding’ in beeld. Door vervolgens op de rode knop van de afstandsbediening te drukken, kun je gemiste programma’s terugkijken, extra informatie vinden of extra beeldmateriaal bekijken.

Tijdens het WK voetbal voegt de NOS extra HbbTV toe aan haar uitzendingen. Hiermee kun je alle hoogtepunten terugkijken, de mooiste goals herhalen en de laatste statistieken bekijken. Daarnaast biedt de publieke omroep de dienst Uitzending Gemist aan via HbbTV. Ook diverse buitenlandse televisiezenders bieden HbbTV-diensten aan.

Kabelnoord is één van de weinig kabelaars die het HbbTV-signaal doorgeven aan hun klanten. Grotere aanbieders van digitale televisie zoals Ziggo, UPC en KPN Interactieve televisie blokkeren het HbbTV-signaal omdat zij zelf diensten aanbieden via ‘de rode knop’. Voorlopig komt er ook geen wettelijke regeling om het HbbTV-signaal verplicht door te geven. HbbTV is in Nederland wel te zien via oa Digitenne van KPN, Canal Digitaal en een aantal kleinere kabelaanbieders.