Kamp: Geen misbruik marktmacht nieuwe provider Cogas

glasvezelMinister Kamp (VVD) van Economische Zaken ziet geen problemen van misbruik van marktmacht bij Cogas nu per januari 2015 Ziggo aldaar als provider wordt ingeruild voor Caiway.  Ziggo (inmiddels overgenomen door Liberty Global) moet het veld ruimen op het Coax-kabelnet van Cogas Kabel. De CIF-provider Caiway zal de rol van coax-kabelaanbieder overnemen. CIF is voor 50 % eigenaar van Cogas Kabel die ook een glasvezelnet heeft aangelegd in Twente waar de provider actief is. De wijzigingen zijn mede een gevolg van de verkoop van dit 50 % belang (voor miljoenen) door de Twentse gemeenten die hebben getracht na comotie van kabelabonnees hier veranderingen in aan te brengen. 

De VVD-minister Kamp stelt nu in antwoord op kamervragen dat “de beheerder van een coaxkabelnetwerk zelf mag kiezen welke provider hij toegang biedt tot zijn netwerk”. Volgens de minister probeert Caiway zijn aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het aanbod van Ziggo, zodat consumenten zo min mogelijk nadeel ondervinden. Ook wijst de minister op concurrentieel aanbod via andere infrastructuren zoals glasvezel van KPN/Reggefiber (die wel andere providers toelaat), satelliet en KPN Digitenne.

Ook stelt Kamp dat “navraag bij de ACM leert dat zij geen aanleiding ziet voor een onderzoek naar de vraag of er sprake is van een mogelijke overtreding van artikel 24 Mededingingswet.” Met andere woorden de minister stelt dat er geen aanleiding is tot onderzoek naar misbruik van de marktmacht door Cogas/CIF. CIF is eigendom van Bouwfonds REIM dat onderdeel is van de Rabobank Vastgoedgroep.