Kamp: Veiling etherfrequenties commerciële radio gaat door

Als het aan Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) ligt gaat de veiling van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders gewoon door. Dit bleek vanochtend bij het debat in de Tweede Kamer over het verdelen van de frequenties in 2017. Kamp gaat daarmee in tegen de wens van de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief coalitiepartners VVD en PvdA wilde liever een verlenging van de huidige vergunningen.

Tweede Kamer: Veiling etherfrequenties niet nodig

De Kamer vindt een veiling van de frequenties niet nodig, omdat er geen nieuwe geïnteresseerden zijn en er is dus geen sprake is van een grotere vraag dan het aanbod. Bovendien willen ze de radiobedrijven, die het al moeilijk hebben, niet extra op kosten jagen. PvdA-Kamerlid Oosenbrug wilde weten waarom Kamp niet op zijn schreden terugkeert.

Kamp: “Geen loopjongen”

“Het is niet zo dat ik een loopjongen van de Tweede Kamer ben”, antwoordde de minister volgens de NOS in het debat. Hij wees erop dat hij door de wet verplicht is een veiling te houden; alleen in uitzonderingsgevallen kan daarvan afgeweken worden. “Ik zie geen noodzaak van de regel af te wijken.” Veel Kamerleden vinden het onredelijk om bedrijven te laten investeren in een FM-frequentie, terwijl digitale radio de toekomst heeft. Volgens Kamp is het nog volstrekt onduidelijk wanneer analoge radio verdwijnt.

In het debat kwamen Kamp en de Tweede Kamer niet nader tot elkaar. Oppositiepartijen overwegen nu een motie in te dienen, om Kamp alsnog te dwingen af te zien van de veiling. De nieuwe vergunningen voor commerciële radiofrequenties gaan in 2017 in en zijn geldig voor een periode van tien jaar.

Meer artikelen over de veiling op MediaMagazine.nl vindt u hier. https://mediamagazine.nl/tag/veiling/

Het debat kan live worden gevolgd via een livestream. Ook is er in het centrum van Den Haag een speciale evenementenfrequentie in de lucht op 106,7 MHz waarop het signaal van Radio Frequentie te horen is waar het debat live wordt gevolgd.