Klachten over verdwijnen L1 en Omroep Zeeland van satelliet

De regionale omroep L1 uit Limburg heeft tientallen klachten ontvangen over het verdwijnen van haar signaal van de satelliet. Aanbieder Canal Digitaal geeft de regionale omroepen L1 en Omroep Zeeland sinds begin dit jaar niet meer door via de satelliet.

Canal Digitaal

Het signaal van beide televisiezenders is nog wel te ontvangen via aanbieder Canal Digitaal als de abonnee beschikt over een zogenaamde hybride ontvanger. Deze ontvanger moet dan aangesloten zijn via het Internet. Het signaal wordt dan niet via de satelliet maar via het Internet naar de abonnee gestuurd.

Kosten

Beide regionale omroepen hebben besloten te stoppen met de uitzendingen via de satelliet vanwege de hoog oplopende kosten. Dit zou per omroep ongeveer 25.000 euro per jaar kosten.

Alternatieven

De omroepen geven aan dat er nog voldoende alternatieven zijn om de regionale televisiezenders alsnog te ontvangen. Daarnaast wordt het signaal van de regionale omroepen ook een aantal uren per dag doorgegeven via satelliet-aanbieder Joyne.

Klachten

Toch zijn er bij omroep L1 tientallen klachten binnengekomen over het feit dat regionale omroep uit Limburg niet meer via Canal Digitaal wordt doorgegeven op de satelliet. “We hebben ongeveer vijftig tot zestig klachten gekregen. We vertellen die kijkers hoe ze L1 toch nog kunnen volgen.“, aldus operationeel directeur Bert Lemmens van L1 tegenover website 1Limburg.

De regionale omroepen zijn regionaal ook te ontvangen via de digitale ether (DVB-T), kabel en wereldwijd via Internet.