Kort medianieuws 1 mei 2012

rechtszaak

 • Vijf grote Britse internetproviders moeten downloadsite The Pirate Bay blokkeren. Daaronder zijn Sky, O2 en Virgin. Binnen enkele weken moet de site onbereikbaar zijn. Dat heeft een gerechtshof in Londen maandag bepaald.  Lees verder.
 • De Nederlands-Russische film ‘900 dagen’ van de cineaste Jessica Gorter wint de prijs van de interreligieuze jury van ‘Vission du Réel’, een festival van de documentaire film in Nyon. Lees verder.
 • Omdat Europese jongeren tijdens het tv kijken veel te vaak geconfronteerd zouden worden met alcoholreclame moet er een totaalverbod op komen, melden Europese onderzoekers. Stiva is niet gelukkig met het onderzoek. Lees verder.
 • De Raad voor de Journalistiek geeft Hero Brinkman gelijk met zijn in januari dit jaar ingediende klacht tegen Elsevier. Het toenmalige PVV-Kamerlid vond dat het weekblad hem onheus had bejegend door in een commentaar te suggereren dat hij dreigementen zou hebben geuit tegen René Boender, die de Arondéuslezing zou houden Lees verder.
 • Het bezoek dat koningin Beatrix tijdens Koninginnedag bracht aan Rhenen en Veenendaal heeft ruim 1,6 miljoen kijkers getrokken. De uitzending is de slechtst bekeken Koninginnedag sinds 2007, schrijft Mediacourant. In de afgelopen tien jaar trok alleen de editie van 2007 in Noord-Brabant minder kijkers. Lees verder.
 • Muziekstreamingdienst Deezer werkt samen met telecomprovider T-Mobile. Vandaag is de samenwerking gestart in Oostenrijk, Nederland volgt nog deze maand. “Op 7 mei wordt het hier aangekondigd en op 21 mei wordt het eerste deel uitgerold”, vertelt Deezer-woordvoerder Steijn Koeijvoets.  Lees verder.
 • Rupert Murdoch heeft zich ,,moedwillig blind” getoond voor de afluisterpraktijken door zijn inmiddels opgeheven tabloid News of the World en is niet in staat om een groot bedrijf te leiden. Dat staat in een rapport van het Britse parlement, dat dinsdag werd gepubliceerd. Lees verder.
 • Deventer Radio staat vanaf vandaag tot en met zondag met een ‘glazen huis’ op het Boreelplein. Het gebouw is weliswaar niet helemaal van glas, maar het idee is hetzelfde als dat van 3FM’s Serious Request: geld inzamelen voor een goed doel. Lees verder.
 • De Mexicaanse journaliste Regina Martinez is zondag 29 mei dood gevonden in haar huis in Veracruz. Op haar lichaam zijn sporen van geweld aangetroffen die een gewelddadige moord door wurging doen vermoeden. Martinez was een bekende journaliste die veel schreef over drugskartels voor de krant Proceso, een van Mexico’s oudste en meest gerespecteerde onderzoekskranten Lees verder.
 • Door de Arabische Lente kunnen journalisten in de regio vrijer werken dan vroeger. De vooruitgang was het grootst in Egypte, Libië en Tunesië. Demonstranten wisten daar oude dictaturen omver te werpen. Dat staat in het vandaag gepubliceerde jaaroverzicht van de organisatie Freedom House, die zich inzet voor persvrijheid. Lees verder.
 • Per 1 mei breidt Multivisie TV het zenderaanbod in het basispakket verder uit met Duitse tv-zenders ARD en ZDF en een aantal commerciële radiozenders. Hiermee komt Multivisie TV tegemoet aan de wens van veel tv-kijkers.  Duitse zenders ARD en ZDF behoren tot de best bekeken Duitse zenders in Nederland en zijn daarom ook in het basispakket opgenomen. Daarnaast ontvangen abonnees per 1 mei ook radiozenders BNR, Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM.