Kort medianieuws 18 oktober 2013

 • wnlPresentatrice Kristel van Eijk uit Heesch gaat bij WNL aan de slag. Ze zal daar de ochtendshow Vandaag de Dag gaan presenteren. 24 oktober begint ze bij WNL.  Samen met Merel Westrik en Leonie ter Braak wordt ze een van de vaste gezichten van Vandaag de Dag. Een maand geleden kondigde ze haar vertrek aan bij Q-music.
 • Vandaag organiseren AFAS Software en radiozender Sublime FM de eerste commercial-vrije radiodag. Tijdens deze zogenaamde ‘Fresh Friday’ worden geen commercials uitgezonden, waardoor er meer ruimte is voor muziek. Het idee is ontstaan vanuit de samenwerking die de partijen onlangs zijn gestart.
 • Tienermeiden hebben voortaan hun eigen radiostation: Girlz! Radio. Het nieuwe station is een samenwerking tussen MyRadio en Girlz! Net als het gelijknamige magazine, dat elke vier weken wordt uitgegeven door Audax Publishing, is Girlz! Radio volledig gericht op meiden tussen 12 en 19 jaar.
 • Na bijna 8 weken ‘Het Geluid’ te hebben gespeeld wist een Q-luisteraar vandaag, tijdens de uitzending van Martijn Kolkman, het goede antwoord te geven: ‘Een ouderwetse fietspomp waarbij de ventielklem om de stang wordt teruggehangen’. De 21-jarige Twan Vink uit Beugen wint daarmee 56.000 euro!
 • De provincie Noord-Holland moet opnieuw een beslissing nemen over het korten van de subsidie van RTV N-H. Dat is het oordeel van de Haarlemse rechtbank in een zaak die door RTV N-H is aangespannen tegen het provinciebestuur. De provincie Noord-Holland besloot om de subsidie voor 2012 te korten met ongeveer negen procent. Volgens de provincie zou dat niet leiden tot een verlies aan kwaliteit. De rechtbank is van mening dat het College van Gedeputeerde Staten dit niet goed genoeg heeft gemotiveerd. De provincie moet daarvoor eerst criteria ontwikkelen. Het is nog niet duidelijk of de provincie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.
 • De digitale basiszender FOX doet aanstaande zaterdag 19 oktober live verslag van de Eredivisie-topper FC Twente – Ajax. FOX is in Nederland vrij te ontvangen door bijna alle digitale tv-abonnees. De uitzending begint om 20.00 uur en is een unieke samenwerking tussen FOX en live voetbalzender FOX Sports en vindt plaats dankzij medewerking van NOS. Om 20.45 uur wordt er afgetrapt in de uitverkochte Grolsch Veste. FOX is in heel Nederland vrij te ontvangen door digitale TV-abonnees van onder meer Ziggo (kanaal 11), UPC (kanaal 11) en KPN (kanaal 14).
 • Afgelopen weekend hebben 538 en Ziggo Dome het contract voor de komende drie jaar afgesloten voor de evenementen LIVE38XXL en 538JingleBall Jacqueline Smit, Algemeen directeur van 538, Niels van Baarlen, Eventmanager 538 en Danny Damman, directeur Commerciële Zaken Ziggo Dome hebben hierop afgelopen zaterdag de champagne laten knallen voor aanvang van het uitverkochte concert LIVE38XXL in de Ziggo Dome. Voor de komende drie jaar zijn de evenementen LIVE38XXL en 538JingleBall zeker weer te zien in de Ziggo Dome te Amsterdam. De Ziggo Dome staat bekend om de goede akoestiek, en biedt ruimte aan zo’n 17.000 bezoekers. 538 is daarom erg blij met deze locatie voor haar belangrijkste evenementen
 • De Amerikaanse televisiezender FOX is dichtbij het opzetten van een eigen Belgisch sportkanaal. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen woensdag. Lees verder
 • Camerajournalist Jeroen Kelderman van RTV Drenthe heeft de Stan Storimans Prijs 2013 gewonnen. De beeldkwaliteit van zijn reportage over het werk van de luchtmobiele brigade uit Assen in Kunduz, Afghanistan, was volgens de jury van ‘bijzondere klasse’. De kinderen van Stan Storimans, de in 2008 in Georgië om het leven gekomen cameraman, hebben Jeroen Kelderman de prijs overhandigd.
 • Camerajournalist Jeroen Kelderman van RTV Drenthe kreeg vrijdagmorgen de Jan de Stoterprijs overhandigd van militairen uit Assen. Voor zijn reportage eind vorig jaar over hun verblijf in de Afghaanse provincie Kunduz
 • Lex Gaarthuis stapt half november over van Slam!FM naar 100% NL. Hij gaat daar de ochtendshow presenteren. Gaarthuis werkte vanaf de start van 100% NL bij de zender. Eerder werkte hij voor BNN/3FM en tot medio 2007 voor 100% NL. Volgende week is Gaarthuis voor het laatst in de ochtend op Slam!FM te horen. Joost Burger die sinds januari The Beat Goes On presenteert, neemt vanaf 28 oktober de Slam!FM-ochtendshow over van Gaarthuis.
 • De gemeente Den Haag heeft in samenwerking met Ziggo een publiek toegankelijk wifi netwerk opgezet in de Haagse krachtwijken. Ziggo heeft voor deze proef zo’n vijftig straatkasten uitgerust met een wifi-zender. Deze staan in de Stationsbuurt, Schilderswijk, Transvaal, Moerwijk, Morgenstond en Bouwlust. Lees verder
 • RTL7 komt vanaf 27 oktober met een nieuwe talkshow tussen 6 en 7 uur op zondagavond. In het programma genaamd LXRY TV ontvangt Yves Gijrath elke week gasten en praat hij met hen over actuele zaken, waarbij inspiratie, passie en ondernemerschap centraal staan. Lees verder
 • M7 Group SA heeft de Nederlander Marco Visser benoemd tot CEO, vanaf 1 november 2013. Visser werkte voorheen bij KPN, als Directeur Consumenten Nederland. Hij wordt de opvolger van Jon Florsheim, CEO sinds 2011.
 • Een fusie tussen meerdere lokale omroepen in de regio Nijmegen is over een paar jaar onvermijdelijk. Dat denkt Jan van Gent, stationmanager bij Unique FM, de radio- en tv-zender van Heumen. Lees verder
 • Kenny Rogers presenteert op zondagochtend 20 oktober van 11.00 – 12.00 uur op Nashville FM zijn nieuwe album “You Can’t Make Old Friends” dat sinds 8 oktober verkrijgbaar is op het Warner Bros label. Op het album staan 11 songs waaronder de titeltrack “You Can’t Make Old Friends”, een duet met Dolly Parton. Het 24/7 online country station Nashville FM, dat inmiddels al haar 10e verjaardag viert, is te beluisteren via www.nashvillefm.nl
 • Het spotje van de Donorweek verdwijnt van televisie. Het ministerie van Volksgezondheid trekt het terug na kritiek op de inhoud. Het spotje zou nodeloos kwetsend zijn en in strijd met de goede smaak.
 • De videoclips van Warner Music zijn vanaf nu aan te vragen via Xite On Demand. Warner Music is de laatste van de drie muziekmajors die zich aansluit bij de muziekzender.
 • De VARA verhuist tóch niet naar naar een nieuwe locatie in Amsterdam. Er was sprake van dat er verhuisd zou worden naar een plek in de hoofdstad, maar de nieuwe omroep heeft besloten dat het personeel van BNN in het huidige gebouw van de VARA komt te zitten. Dat laten de omroepen weten.
 • De hbo-opleiding Journalistiek van Windesheim in Zwolle voldoet weer aan de geldende criteria voor hbo-opleidingen. Lees verder