Kort medianieuws 22 maart 2013

  • kijkcijfersBijna 1,4 miljoen fans van Hello Goodbye hebben presentator Joris Linssen uitgezwaaid. Donderdagavond was Joris voor het laatst als presentator in het programma te zien. Gemiddeld keken er 1.398.000 kijkers naar blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).
  • De gefilmde tv-sketch Wo ist der Bahnhof uit 1985 over de verzetsdaad van de gebroeders Gé en Arie Temmes werd tien jaar geleden door het publiek uitgeroepen tot het beste programma dat ze ooit gemaakt hebben. Vandaag verrassen Kees van Kooten en Wim de Bie hun fans met de originele film, die zij aanvankelijk te langdradig vonden. Speciaal voor de Boekenweek 2013 dook het VPRO-duo opnieuw in de montagestudio en breidde de 20 minuten durende sketch uit tot een 55 minuten lange speelfilm. Deze is vanavond om 20.55 uur te zien op Nederland 2
  • De rechtszaak tussen zenderexploitant Broadcast Partners en de commerciële radiozender Wild FM wordt twee weken aangehouden. De beide partijen gaan proberen er onderling uit te komen.
  • De Britse bank Barclays heeft sinds deze week een belang van 14 procent, oftewel 28,5 miljoen aandelen, in Ziggo. Dat bleek vrijdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
  • Inmiddels hebben 24 lokale radiostations en 25 lokale tv-zenders besloten de ‘Oranje Top 30’ uit te gaan zenden. Nog eens 22 radiostations en 17 tv-zenders hebben op dit moment serieuze belangstelling en daar komen wekelijks nieuwe omroepen bij. (Persberichten)
  • Veel webwinkels houden zich niet aan de regels bij de retourzending van een gekocht product. Ruim een kwart van de onlineshops betaalt veel te laat geld terug als pakketten door klanten worden teruggestuurd. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond.
  • Hongarije heeft onvoldoende werk gemaakt van het verbeteren van de persvrijheid in het land. Dat zegt de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes vrijdag in een toespraak in Dublin.
  • Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat Jammie Thomas uit Minnesota niet uitkomt onder de 170 duizend euro schadevergoeding die zij de platenindustrie schuldig is voor het delen van 24 liedjes via Kazaa in 2006. Lees verder
  • Axivate Capital, investeringsmaatschappij met belangen in digital media en e-commerce, heeft vandaag een belang genomen in Emerce. Aandeelhouder TravMedia Company verkoopt haar aandelen aan Axivate Capital en aan uitgever Gijs Vroom, die zijn belang in het bedrijf hiermee uitbreidt.
  • Informatiezoekdienst Meltwater mag niet langer zomaar nieuwsberichten van Associated Press gebruiken om zijn klanten te bedienen. Dat heeft een rechtbank in New York woensdag besloten. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm ziet een tendens: nieuwszoekdiensten worden met succes door uitgevers bestreden. Lees verder