Kort medianieuws 26 januari 2012

tros

  • De TROS mag een freelancer die jarenlang bijdragen leverde aan een radio-programma en TROS-Teletekst niet zonder toestemming van het UWV de laan uit sturen.  Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De zaak is van betekenis voor andere zogenaamde ‘verzekerd freelancers’, waarbij de opdrachtgever sociale premies inhoudt over de vergoeding. Lees verder.
  • Simon Cowell heeft een nieuw televisieprogramma. De juryvoorzitter van de Amerikaanse X Factor komt met een talentenjacht voor DJ’s, schrijft BreakingNews. Lees verder.
  • Met een paar technische ingrepen moet het eenvoudig zijn om The Pirate Bay in Nederland toegankelijk te houden, denkt de Piratenpartij. Lees verder.
  • De Vlaamse commerciële zender VTM pakt dit voorjaar uit met elf nieuwe programma’s. “Wij zijn goed wakker en alert om ons marktaandeel verder uit te bouwen, op basis van onze eigen merken en ons eigen verhaal”, zegt programmadirecteur Jan Segers. Lees verder.
  • Luc Rademakers, sinds november Algemeen Hoofdredacteur, heeft het leidinggevend team samengesteld voor VRT Nieuws. Vanaf 1 februari start het nieuwe College van Hoofdredacteurs. Emmanuel Rottey, Griet De Craen, Wim Willems, en Carl Voet rapporteren als Hoofdredacteurs rechtstreeks aan de Algemeen Hoofdredacteur, en waken samen over de naleving van de deontologische code. Lees verder.
  • Volgens John de Mol zijn de ‘wurgcontracten’ die kandidaten van zijn succesprogramma’s zoals The Voice of Holland voor optredens moeten tekenen, het gevolg van ‘illegaal downloaden’. De verkoop van muziek levert volgens hem namelijk niet genoeg meer op. Lees verder.
  • Bijna 38 miljoen Amerikanen hebben dinsdag de State of the Union van president Barack Obama rechtstreeks gevolgd op de televisie. Dat zijn er 5 miljoen minder dan vorig jaar, meldde het onderzoeksbureau Nielsen woensdag. Lees verder.
  • België staat tussen Namibië en Costa Rica, en Frankrijk staat onder Papoea Nieuw Guinea, in de ranglijst van persvrijheid wereldwijd die Journalisten Zonder Grenzen heeft gepresenteerd. Lees verder.